Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägs ände för renbetesförhandlingar

/

De privata markägarnas förhandlingsgrupp anser at de kommit till vägs ände när det gäller frågan om vinterbete för ren i Härjedalen. Detta eftersom gruppen anser att samebyarna har frånträtt förhandlingarna.

Annons

Under många år har förhandlingar pågått mellan markägare och samebyar i Härjedalen för att få till ett avtal som reglerar vinterbete för ren. Nu ser det dock ut som att förhandlingarna är avslutade för gott utan att det finns något avtal.
– Vid ett möte mellan parterna 7 maj ställde vi kravet att få ett konkret besked om samebyarna var beredda att fullfölja den punkt som säger att de ska betala en årlig avgift på 5 kronor per hektar för upplåtna marker, säger Jan-Olof Östberg som ingår i förhandlingsgruppen tillsammans med Lennart Olsson, Enar Grubb, Karl-Olof Sundeberg, Tage Fjellner och Sven-Gösta Lundqvist.
Ett skriftligt svar kom från samebyarna men detta föll inte i god jord.
– Vi konstaterar att de helt låtit bli att svara på den för markägarna så viktiga frågan, säger Lennart Olsson som tillsammans med övriga i gruppen anser att samebyarna på så sätt har frånträtt förhandlingarna.
Förhandlingsgruppen beklagar att samebyarna inte tagit möjligheten att få till stånd funktionellt sammanhängande marker för vinterbete i Härjedalen.
– Staten har lovat att ställa upp med 15 miljoner kronor i retroaktiva ersättningar och dessutom skulle hälften av den årliga arrendeavgiften tas ur Samefonden från den avkastning som finns på fastighetsverkets skog i länet, förklarar Jan Olof Östberg som är rädd för att detta erbjudande fryser inne. Ersättningen från Samefonden kunde maximalt uppgå till 750 000 kronor per år och detta var garanterat i fem år, fortsätter Östberg.
– Samebyarna har alltså fått 18 750 000 kronor för att få till ett avtal, summerar han.
Att avtal för bete skulle gälla bara de fastigheter som har en dom förkastas helt av markägarnas förhandlingsgrupp.
– Vi tillbakavisar med skärpa att det funnits någon överenskommelse om detta. Frågan har, liksom många andra frågor, varit uppe till diskussion men någon överenskommelse har inte träffats, säger Olsson som menar att en sådan lösning inte fungerar på grund av att man har ett ansvar gentemot tredje part.
Summan av att markägarna anser att det inte finns något förhandlingsläge längre är att de då anser att den så kallade Härjedalsdomen gäller till alla delar.
– Som en konsekvens av detta är det från och med nu totalförbud för all renförekomst på privata marker i Härjedalen, säger Lennart Olsson som då undantar de privata marker som omfattas av avtal eller andra överenskommelser.

Mer läsning

Annons