Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalens kommun vill öka ägarandel i vindkraft

Härjedalens kommun kan komma att köpa aktier i vindkraft. Vid en nyemission i Fjällvind AB kan kommunen köpa andelar för drygt 300 000 kronor.

Annons

Som delägare i Fjällvind har Härjedalens kommun fått erbjudande om att teckna andelar vid en nyemission. I dag har kommunen fem andelar med tre aktier i varje. Under nyemissionen har ekonomichefen Ola Regnander rekommenderat kommunens politiker att ta beslutet att utöka sitt innehav med ytterligare 95 andelar vilket kostar 309 700 kronor. Avkastningen på aktierna beräknas till 6 procent.

Frågan går vidare och det avgörande ordet har fullmäktige, men kommunledningsutskottet föreslår ett köp vilket i sådana fall finansieras ur eget kapital.

Utskottet strök den motion som Hans-Erik Bergström (V) lämnat om vindkraftsägande. Bergströms förslag är att kommunen bygger egna eller blir delägare i vindkraftverk.