Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedaling nekas sterilisering

En man och hans hustru i Härjedalen har IVO-anmält Jämtlands läns landsting efter att de nekats sterilisering.

Annons

I anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg, så skriver paret att de provat diverse preventivmedel men att de gett otrevliga biverkningar som exempelvis latexallergi. Eftersom att sterilisering av män – vasektomi – är en säkrare operation så tog paret i samråd med läkare beslutet att det var mannen som skulle genomgå operationen.

"Läkaren som skrev remissen var tydlig i sin åsikt att jag/min make hade goda skäl att ansöka om och beviljas sterilisering", skriver paret i sin IVO-anmälan.

Mannen fick remiss till kirurgkliniken i Östersund. Men där blev det stopp. När paret ringde kliniken fick de besked att de nobbats ingreppet.

I anmälan så hänvisar paret till en tidigare prövning av Socialstyrelsen där det konstaterades att sterilisering är en behandling som ett landsting har skyldighet att erbjuda.