Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalingar och Årebor duktiga på att panta

Årebor är fjärde bäst och Härjedalingar är nionde bäst i landet på att panta burkar och flaskor, det visar ny statistik från Returpack AB.
– Ni härjar på bra där, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på företaget.

Förra året pantade varje härjedaling i snitt 324 burkar och flaskor. Snittet i Sverige är 163. Det gör Härjedalen till nionde bästa kommun i Sverige när det gäller att panta. Bäst i länet är dock Åre som ligger på en fjärdeplats i Sverige med 511 pantade burkar/flaskor per invånare.

– Mycket turism är en bidragande orsak till att det blir mycket pantflaskor och burkar. Turisterna tar med sig och pantar sedan på plats. Vi har jobbat aktivt mot kommuner och turistanläggningar för att hitta lösningar så att folk ska panta i stället för att slänga och det är jättepositivt att vi är på rätt väg, säger Katarina Lundell.

Närheten till Norge och gränshandel kan också spela roll. Det norsk/svenska handels- och turistmeckat Strömstad ligger i topp med drygt 2500 burkar och flaskor per kommuninvånare.

– De som regelbundet åker och handlar från Norge tar också med sig pantflaskor och burkar tillbaka till Sverige. Svenska flaskor går inte att panta i Norge, säger Katarina Lundell.

Under 2013 ökade pantningen i nästan alla kommuner i Sverige, jämfört med året innan.

– Det är helt fantastiskt resultat! Vi har återvunnit nästan 100 miljoner fler förpackningar än vi gjorde under 2012. Visserligen har konsumtionen ökat, men det är inte givet att återvinningen hänger med i samma takt, säger Katarina Lundell.