Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalska Flatruet årets Svenska Pärla i Jämtlands län

Lågfjället Flatruet har blivit framröstad till årets Svenska Pärla i Jämtlands län. Tre av de två platserna som var med i omröstningen finns i Härjedalen.

Det är i Världsnaturfonden WWF:s sommarkampanj Svenska Pärlor som allmänheten röstat fram 21 skyddsvärda naturpärlor, en i varje län. Och i Jämtland blev det alltså härjedalska Flatruet som vann, en vidsträckt fjällplatå med en artrik fågel- och insektsfauna mellan Mittådalen och Ljungdalen.

Flatruet var ett av tre skyddsvärda områden i länet som valdes ut av en expertjury från WWF. De övriga platserna var Singsån i närheten av Bispgården och Sörvallen-Mellanåsen, ett skogsområde strax norr om Lofsdalen. Ingen av platserna omfattas av något formellt skydd i dag.

– Det här är ett sätt för oss att fästa uppmärksamhet på områden som borde ha ett formellt skydd. Det är fina områden med höga naturvärden där det också ska vara lätt att göra ett besök och uppleva svensk natur, säger Torbjörn Hegedüs, t f kommunikationschef på WWF i Sverige.

Allmänheten har sedan kunnat rösta på de tre olika områdena som valts ut av expertjuryn och när omröstningen på WWF:s hemsida var klar stod Flatruet som vinnare. Singsån kom tvåa och Sörvallen-Mellanåsen på tredje plats.

Läs mer om Svenska Pärlor här.

Läs mer:

Ånnsjön blev årets svenska naturpärla i Jämtland 2014