Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalspipan får en egen fest

Den anrika, men bortglömda, Härjedalspipan äras nu med en egen fest. En fest som heter duga. I fyra dagar håller evenemanget på, och initiativtagarna Flavia Devonas och Andreas Hoffmann hoppas att det kan bli ett upprepat inslag framöver.

– Det här är första året men förhoppningsvis blir det en uppskattad tillställning och årligt återkommande, säger Flavia.

Det är paret Hoffmann/Devonas, som driver Härjedalens kulturcentrum, som i samarbete med bland annat Svenskt visarkiv arrangerar festivalen ”Härjedalspipan Revisited” i Lillhärdal.

Paret, som ursprungligen är från Tyskland respektive Schweiz, flyttade för cirka ett år sedan till Lillhärdal från Tjeckien för att driva Härjedalens kulturcentrum. Båda är musikaliskt intresserade och arbetar för att få kulturen att blomstra i bygden och de fick upp ögonen för den nästintill övergivna Härjedalspipan i samband med ett besök hos några vänner på orten.

– De visade oss instrumentet och då Andreas är flöjtist väcktes ett intresse, berättar Flavia och fortsätter:

– Härjedalspipan är ett landskapsinstrument med väldigt speciella toner och ljud, ett unikt instrument som vi ville att fler skulle upptäcka.

Syftet med festivalen är nu att få folk att uppmärksamma flöjtinstrumentet och dess exklusivitet.

– Det är många som knappt vet hur det ser ut eller fungerar, och därför kommer vi under festivalen att ha workshops för dem som vill prova på att spela.

Förutom workshops kommer festivalen att inrymma olika utställningar, filmvisningar, föreläsningar och spelmanskvällar.

– Vi gör ett försök att öka kännedomen kring Härjedalspipan på olika sätt, säger Andreas.

Om ekonomin tillåter hoppas de kunna bjuda in utländska spelmän framöver.

– I både Bulgarien och Slovakien finns en särskild flöjt som liknar Härjedalspipan. Det vore jätteskoj att få hit någon därifrån som kan komma och spela.

Och Härjedalspipan är inte vilken träflöjt som helst. Det är ett kulturarv som Flavia betonar vikten av att ta tillvara och förvalta.

– De som kan visa upp sitt landskapsinstrument bevarar ett arv och skapar på så sätt en bro mellan nu och då, både en kulturell och tidsmässig förbindelse, och det är jätteviktigt.

Festivalen ”Härjedalspipan Revisited” äger rum mellan 17 och 20 januari i Lillhärdal och anordnas i samarbete mellan Härjedalens kulturcentrum, Svenskt visarkiv, Härjedalens kommun, Estrad Norr och Studieförbundet vuxenskolan.

Flavia Devonas är producent på Härjedalens kulturcentrum men även balettdansös, koreograf och danslärare. Andreas Hoffmann är konstnärlig ledare, dirigent, flöjtist och lärare.