Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalspolitiker i trångmål

Härjedalens fullmäktigepolitiker har motat in sig i ett hörn. De är så trängda inför junisammanträdet att oavsett beslut blir kritiken efteråt stark och befogad. Anledning är stark revisorskritik mot kommunens socialnämnd.

I grunden finns en politisk samsyn från 2006 om sparbeting inom främst äldreomsorgen. Men effekterna har uteblivit.

I stället noteras oacceptabla budgetöverskridanden om 20 miljoner på tre år. Socialnämnden bör därför inte ges ansvarsfrihet, tycker revisorerna. I rapporten anklagas socialnämnden dessutom för bristande initiativförmåga. Och för avsaknad av civilkurage när det gäller att följa politiskt tagna beslut. Kritiken når stormstyrka.

majoritet börjar därmed krackelera. Här har inte socialnämndens ordförande Gunilla Hedin, (S), och hennes allierade klarat sina uppgifter – genomföra besparingar.

Här ställs kommunalrådet Gottfrid Jonsson, (S), inför en mardrömsliknande kris, bara ett halvår efter sitt makttillträde. När ÖP berättade om saken i lördags teg han. Jonsson valde föga förtroendeingivande taktiken locket på.

Här finns bakom kommunalrådet en fullmäktigegrupp som vid aprilmötet slog knut på sig själv. Över en natt byttes ståndpunkt kring socialnämndens förehavanden. Drygt 6 miljoner kronor beviljades som tilläggsanslag i efterhand. Signalerna utåt blev förstås: Kör bara på – ni får mer pengar i efterhand ...

för att skydda ledamöterna i socialnämnden är oklart, men följden blev goodwillmässigt katastrofal. Inte minst för Socialdemokraterna. Lars-Gunnar Nordlander och Conny Persson tyckte nämligen att deras parti frångått sina principer och lämnade sina fullmäktigeuppdrag med omedelbar verkan.

Dessutom kom revisorskritiken som lök på laxen, då också centerpartisten Stig Holm klev av socialnämnden. Ett tufft fullmäktige väntar i juni. Hur hantera revisorernas skarpa formuleringar?

Negligeras anklagelserna mot socialnämnden kan kommunens högsta beslutande organ anklagas för maktfullkomlighet.

Går fullmäktige på revisorernas linje och vägrar socialnämnden ansvarsfrihet, är det samtidigt ett underkännande av det egna aprilbeslutet. Då var det tokigt att ge 6,4 miljoner kronor extra i efterskott.

fullmäktigeledamöter har på eget bevåg motat in sig i detta hörn. Bedriften blir att ta sig ut med hedern i behåll.