Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårt slag mot landsbygden vid geografisk omstöpning

När 130 jobb flyttar från jämtländsk landsbygd till Frösön besannas åter en ständigt pågående samhällsutveckling: Centralisering och en åderlåtning av jobb och därmed utkomstmöjligheter i mindre kommuner till förmån för större.

Tack och lov blir arbetstillfällena kvar i länet. För i Finland ägda Opus Capita väljer att flytta båda sina scanningsenheter från Strömsund och Hackås till Frösö Park. Huvudskälet sägs vara större chans att hitta rätt utbildad personal. I en framtid behövs fler redovisningsekonomer och de är svårfunna på landet, menar företagets vd.

Det är svårt att argumentera emot ett globalt företags utvecklingsstrategier, även om det som på måndagen var tungt vid de drabbade arbetsplatserna. För fastän alla garanteras fortsatt anställning på Frösön, är det erfarenhetsmässigt långt ifrån alla som flyttar med.

Inte minst i Strömsund är det extra tufft om en arbetsplats för många yngre medarbetare och kvinnor försvinner. Om dessutom många flyttar med företaget, ja då drabbas kommunen dubbelt. Skatteunderlaget viker och även i utjämningssystemet kan det bli stora tapp.

Strömsund har annars klarat sig länge utan större företagsförsvinnanden. Den senaste riktigt stora smällen var när ACB Laminat på 1990-talet flyttade sin fabrik till Svenstavik.

I Bergs kommun är det inte lika dramatiskt. Många pendlar redan från Östersund till Hackås. Men naturligtvis är det kännbart, inte tal om annat.

Extra tråkigt är att Opus Capita är Håkan Eliassons gamla företag Digi Doc som etablerades i Hackås. Finnarna köpte 2005, men väljer nu alltså att centralisera all jämtländsk verksamhet till Frösön.

Krasst räknat drar Östersund vinstlotten och kan profitera på att ha bättre utbildningsmöjligheter och ett större underlag av medarbetare att välja bland. Ändå känns det tråkigt för onekligen slår en så här stor företagsflytt hårt mot landsbygdskommunerna ifråga.