Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårt tryck på den kommunala tomtkön i Östersund – nu söks det febrilt efter nya områden

174 står i tomtkön, men kommunen har i sammanhanget väldigt få tomter att erbjuda. Ett bevis på intresset för att bygga nytt har ökat, är att bostadsområdet Brittsbo har helt plötsligt blivit populärt.

Annons

Det började ganska dåligt för Östersunds kommuns bostadsområdesprojekt Brittsbo; ett par hundra meter från Krokoms kommuns superbostadsområde Sånghusvallen.

Våren 2010 släpptes de tolv första tomterna i Brittsbo. Ett år senare var bara hälften sålda. Det gick oerhört trögt med försäljningen.

Men det var då. Nu har snart 2015 passerat och trycket på den kommunala bostadskön är hårt.

– Jag tittade senast i går och då var det 174 registrerade i tomtkön. Det är mycket, konstaterar Bengt Gryckdal, chef på kommunens mark- och exploateringskontor.

Den fjärde byggetappen i Brittsbo skulle egentligen inte påbörjas förrän nästa år, men intresset att få bygga var så pass stor att kommunen var tvunget att snabba på byggprocessen.

"Efterfrågan på tomter i Brittsbo är oväntat hög och därför behöver etapp 4 byggas ut snabbare än vad som bedömdes då kommunfullmäktige i höstas antog exploateringsbudgeten för 2015", noterade tjänstemännen i maj i år.

– Vi släpper ju åtta tomter i Brittsbo till tomtkön. Vi förväntar oss att de går åt nu. Det är först när tomtkön har sagt sitt som det blir tomter över till vem som helst att köpa, men det förväntar vi oss kanske inte, säger Bengt Gryckdal.

– Vi planerar också att släppa etapp 5 med ett femtontal villatomter till hösten och det blir ett bra tillskott, fortsätter han.

Trycket på småhusförsäljningen har förvisso mer eller mindre alltid varit högt i Östersundsområdet, men frågan är om inte villaintresset börjar nå en ny högstanivå just nu.

– Vi ser ett tryck i all småhusförsäljning. När man pratar med småhusleverantörerna som vi har kontakt med, säger de att om kommunen bara kan få fram tomter så kan de sälja hus. Det är nog en blandning av låg ränta, att det är tillväxt i Östersund och många som kommer vill bygga sin egen bostad.

När Brittsbo är helt utbyggt i enlighet med gällande detaljplan kommer det att finnas ungefär 100 småhustomter samt fem flerbostadshus och upp mot 60 radhuslägenheter.

Kommunen räknar alltså med att snabbt sälja av de tomter som finns i kön och det är först när tomterna har fallit igenom tomtkön som de blir tillgängliga på den öppna marknaden.

– Så är det till exempel i Fjällmon i Torvalla nu. Där har vi tomter för vem som helst som vill ringa in och reservera sig, säger Gryckdal.

Fast en snabb titt på kölistan (den 23 december) visar att 17 av de 20 tomterna redan är sålda eller reserverade.

– Vi har reservationer på väldigt många av de tomterna. Men man kan bara reservera i en månad i taget. Det är många reservationer som löper ut den sista januari.

I Skogsmon finns endast en ledig tomt kvar av de 18 som finns att tillgå.

– Tyvärr har vi lite väl lite småhustomter just nu, men jobbar för glatta livet för att ta fram nya områden.

Knytta är ett sådant exempel. Östersunds kommuns plan är att ge plats för upp till 2000 boende fördelat på 1500 bostäder i form av blandad bebyggelse som flerbostadshus samt sammanbyggda och friliggande småhus.

Och om allt går som det är tänkt ska den första spaden kunna sättas i jorden vintern 2017/2018.

Läs mer:

Här ska nästa stadsdel byggas

Få vill bygga i Brittsbo

Östersunds kommun: Här finns lediga tomter