Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hassan för svår för Aregawi

Efter tre raka mästerskapsguld fick Abeba Aregawi nöja sig med EM-silvret på 1 500 meter.
Nederländskan Sifan Hassan blev för svår i en lång spurtduell.
– Nu får vi hoppas på Meraf (Bahta) i stället, säger Aregawi.

– Jag ville verkligen vinna. Verkligen!

Sifan Hassan upprepade mantrat flera gånger när hon intervjuades efter loppet.

Det märktes. Den 21-åriga nederländskan låg visserligen långt bak i fältet de inledande varven. Men med 500 meter kvar av finalen drog hon upp tempot, sprang förbi alla och tog ledningen.

Abeba Aregawi spjärnade emot, tog sig förbi igen och försökte hålla undan. På upploppet blev uppgiften dock övermäktig. I stället kunde Sifan Hassan springa i mål nio tiondelar före Hammarbylöparen, som stannade på 4.05,08.

Laura Weightman, Storbritannien, tog bronset.

Abeba Aregawi hade svårt att hålla tårarna tillbaka efter loppet. Ett silver kan hon kanske glädja sig över så småningom. Men inte nu.

– Det är inte så bra. Jag hade siktat på guld. Planen var att hela tiden hålla mig framför henne. Jag ville använda min teknik. Men det bar inte, säger Aregawi via landslagets tolk.

– Idrotten är så här, ibland vinner man, ibland förlorar man. Jag ska ta det tillbaka. Jag kommer igen.

Tredje förlusten

Det är tredje gången den här säsongen som Aregawi förlorar mot just Sifan Hassan. Svenskan har haft skadebekymmer, bland annat en vrickad fot, och inte kunnat träna som hon velat. Kanske påverkade det lite, tror hon.

Samtidigt är Sifan Hassan en ny bekantskap på den europeiska scenen. 21-åringen kom till Nederländerna som flykting från Etiopien som 15-åring och blev medborgare först i slutet av hösten i fjol.

Hoppas på Bahta

Hennes mästerskapsdebut kunde knappast ha gått bättre.

– Jag ville verkligen vinna, säger hon, igen.

– Jag blev lite rädd när loppet började så långsamt, jag är bäst när det går fort. Men jag kände kanske på de sista 200 meterna att jag skulle klara det. Det är svårt att hitta ord för hur det känns.

Abeba Aregawi får en chans till revansch i DN-galan på torsdag. Men redan på lördagen ställs Sifan Hassan mot nästa svenska, Meraf Bahta, i finalen på 5 000 meter.

– Jag hoppas på henne. Meraf har kämpat också. Vi får hoppas att det blir svenskt guld där, säger Aregawi.

– Om hon (Hassan) har sprungit i dag, kanske hon inte är lika stark i morgon.