Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hästar presterar lika bra med gräs

Hästar presterar minst lika bra på vanligt gräs som på dyrt kraftfoder. Och kostbyte verkar dessutom göra att de slipper vanliga hälsoproblem. Det visar studier från SLU och Wången.

Hästar som tävlar på hög nivå brukar får stora mängder kraftfoder. Minst 40 procent av deras kost består av kraftfodret, som har mer stärkelse och protein. Men hästar är inte biologiskt anpassade för kraftfoder och det kan leda till hälsoproblem som kolik, korsförlamning och beteendestörningar.

Sveriges lantbruksuniversitet och svensk travsports riksanläggning Wången har i ett samarbete kallat Unghästprojektet undersökt om det går att träna upp hästar till startmässigt skick på enbart grovfoder. Grovfoder kan vara hö, ensilage, gräs och halm. Studien visar att det går, och att hästarna dessutom slipper hälsoproblemen.

En annan del av projektet har varit att man undersökt hur olika träningsintensitet påverkar unga travhästars hälsa, rörelsemönster och prestation. Hästarna i projektet har tränats lättare jämfört med den intensiva träning tävlingshästar konventionellt brukar få.

Trots lättare träning, bara grovfoder och dessutom en genetisk förutsättning som sannolikt är sämre än genomsnittet har flera av de sexton vallacker som ingår i studien börjat tävla och placera sig. Prestationerna i premielopp, kvallopp och startfrekvens är jämförbara med snittet.