Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hästnäringen viktig för landsbygden

Hästnäringen är viktig för landsbygden eftersom den direkt stöder primärnäringarna (foder) men även gynnar företagande på landsbygden i form av direkta arbetstillfällen knutna till näringen.

Dessutom genererar hästarna olika tjänsteproducenter så som hovslagare, veterinärer, tränare, och utrustningsförsäljning. På det hela taget är hästsektorn en gynnare för landsbygden.

Min målsättning på lokal nivå är att förbättra förutsättningarna för hästsportens och hästnäringars utveckling i vår nya region Jämtland/Härjedalen.

Hästnäringen har hittills vuxit på privata marknadsekonomiska grunder. I dag då sporten vuxit till en folksport med socioekonomisk bredd, finns ingen orsak att inte jämställa sporten med annan sport som erhåller kommunala bidrag.

Barn- och ungdomsverksamheten är betydande och sporten fyller alla kriterier för utomordentlig motion och rekreation. Att ridsporten dessutom är en satsning på jämställdhet, över 90 procent av utövarna är flickor och kvinnor, borde kunna gynna sporten och vår regions tillväxt.

För att kunna uppnå framgång behövs några viktiga steg som jag är redo att driva.

• Hästsporten ska vara likställd med andra idrotter när det gäller stöd och bidrag från kommunerna i vår region, i kommunerna jobbar vi aktivt för att bidra med utveckling och stöd.

• Frågor som rör hästsport ska hanteras med kompetens, kunskap och hög servicenivå i kommunernas organisation.

• Bemötande kring regelverk och hantering av ärenden i hästfrågor ska ses över för att hitta möjliga lösningar som förenklar hästsportens kontakter med olika aktörer ute i vår region.

• Rid- och körvägar ska utvecklas och få en mer naturlig del i den kommunala planeringen i vår region.

• Se över de funktionshindrades möjligheter och utveckla dem på bästa sätt för att de aktivt ska kunna utföra sin möjlighet till rehabilitering och sport.

Samtliga ovanstående insatser gynnar länets utveckling på många sätt och vi stärker också våra möjligheter att konkurrera med andra län kring turismen, tävlingar och annat kopplat till branschen.

Susanné Wallner (M)

gruppledare landstinget

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel