Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hattauktion och normbrytande barnböcker på feministisk temadag

Årets feministdag på Storsjöteatern bjöd på allt från konstworkshops till något så ovanligt som en hattauktion.
Modisten Monica Frank ser en tydlig koppling mellan sitt specialintresse och temat för dagen.
– Att pryda sitt huvud med en hatt så att man tar plats och syns är väl en feministisk handling om något.

LÄS MER: Vilken kvinnlig förebild vill du hylla? Nominera här!

För andra året i rad arrangerade Region Jämtland Härjedalen en dag med temat Feminism för allas lika värde. Under söndagen bjöds allmänheten in till en rad olika föredrag, konserter och workshops inför den internationella kvinnodagen den 8 mars. Monica Frank vill lyfta fram kvinnors kunnande och hantverk genom tiderna med hjälp av sina egentillverkade hattar.

– Det var ett uttryck för kreativitet och skaparkraft när kvinnors möjligheter var mycket mer begränsade än vad de är i dag. De kunde lysa upp enkla hem med vackra saker.

För henne tar det mellan en timme och tre dagar att montera en hatt. Materialet som hon använder är helt och hållet återvunnet. Ofta är det äldre textilier som gömts undan i någon byrålåda som kommer till användning igen. Söndagens auktionsintäkter skänktes till välgörande ändamål.

– Jag hävdar att det finns en hatt för varje person. Det gäller bara att hitta rätt färg, form, storlek och material.

En av de som hittade något passande var politikern Marianne Stålberg.

– Ett fynd får man säga. Jag ska ha den när jag går till fullmäktige och vård- och omsorgsnämnden så att det blir lite roligare.

Kerstin Ydrefors som är barn- och ungdomsbibliotekarie höll ett föredrag om böcker som ställer frågor kring normer och utmanar klassiska familjekonstellationer.

– För några år sedan gav det inte alls ut många böcker på det här temat. Nu kommer det mer och mer.

Framför allt är det yngre vuxna som frågar efter den typen av böcker, menar Kerstin Ydrefors

– Feminism handlar väldigt mycket om att alla ska känna sig representerade och att det ska vara jämställt. Det är mycket av det som de här böckerna tar upp.

Hon tar boken Konrads klänning av författaren Åsa Mendel-Hartvig som ett exempel. I den berättelsen får läsaren lära känna Konrad och hans syster som bråkar om en klänning som de har hittat.

– Det som är bra är att det inte är ett problem att Konrad vill ha en klänning för att han är kille. Det framställs bara som två syskon som bråkar lite. Det normbrytande blir liksom inte ett problem.

Läs mer:

Finansieringen klar till Region JH:s arrangemang kring internationella kvinnodagen

Regionen ville låta sponsorer betala för satsningen på internationella kvinnodagen