Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hausse för gränshandeln

En svag svensk krona höjer kravet på byte till euro. Men långt ifrån alla deppar. På orter som Funäsdalen, Storlien, Åre och Gäddede, betyder en dålig kronkurs per automatik ökad omsättning. Köpstarka norrmän fyndar, hamstrar och spenderar också mer än på Ica och Coop. Det råder hausse för gränshandeln.

Sju miljarder kronor omsätts varje år på gränshandel. I söder är det danskarna som dominerar. I öster finländare som vallfärdar till Haparandaområdet.

dras norrmän till både Systembolag och välfyllda speceridiskar. Mycket talar just nu för ett rekordår. Öppningen av 2009 vittnar om kraftigt höjd omsättning, åtminstone i delar av landet.

Både destination Västra Härjedalen liksom Storlien och Åre, har förmått slå ordentligt mynt av det här. Våra grannar i väster gästar gärna Jämtlands län för både inköp och upplevelser. Det många svenska företagare därmed upplever som problematiskt med en dyr euro kan andra finna gynnsamt.

varit viktig. Inte minst för sysselsättning i annars hotade bygder. Förr var det vi svenskar som handlade mjöl och socker bortom gränsen. Men det var före oljans tid, när vi var rika och grannarna ännu led av sviter från andra världskriget. I dag är det omvända roller och den norska hundralappen utgör hårdvaluta – i går eftermiddag kostade den 125,30 svenska kronor.

applåderas dock inte av alla, vilket är förståeligt. Risken för tappad konkurrenskraft ur nationellt perspektiv är nämligen överhängande om kronan förblir en ”skvalpvaluta” som ingen litar på. Den har tveklöst fått sig en förtroendetörn i spåren av pågående finanskris.

Eurons tillskyndare andas därmed morgonluft. Deras argument måste tas på allvar – stabiliseras inte kronkursen kan vi inte sitta och titta på hur länge som helst. I det korta perspektivet kan vi ändå konstatera att bygder nära gränsen är en av vinnarna i pågående valutaturbulens.