Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Havsörnar i centrala Östersund: ”Jätteroligt att få se en sådan här fågel i den här miljön”

Två havsörnar har den senaste veckan haft för vana att dyka upp i Badhusparken i Östersund.
– Det är jätteroligt när det finns liv så här mitt inne i en stad, säger Thomas Holmberg, ordförande Jämtlands läns ornitologiska förening.

Antalet havsörnar har ökat stadigt i Sverige de senaste åren. Och numer är de inte en alldeles ovanlig syn ens i skyn ovanför Stockholm. Men de har inte synts till på det här sättet i centrala Östersund tidigare.

– Havsörnarna verkar bli mer orädda för människor nu när de fått vara i fred. Men det är lite ovanligt att de är så här pass nära, säger Thomas Holmberg.

Han berättar att havsörn numer börjar vara mer vanliga i länet än kungsörn.

– De här besökarna kommer förmodligen från Norge. Det är jätteroligt att få se en sådan här fågel i den här miljön, säger Thomas Holmberg.

Han har själv ännu inte sett havsörnarna i Badhusparken, fast han har sett havsörn tidigare i länet.

Thomas Holmberg berättar att havsörnar inte är så värst bra jägare så de har nog ingen större chans att ta gräsänderna som ligger och guppar i vattnet vid Frösöbrons fäste på Frösösidan.

– De är mer asätare och kan kanske ta en skadad fågel. Det finns havsörn som fiskar i Kvissleströmmen, säger han.

Havsörnarna i Badhusparken är en fullvuxen individ och troligtvis en fjolårsunge.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Läs mer:

Falk såg örn

Exotisk återbesökare i Badhusparken

Kolla här – så blir nya snöborgen i Badhusparken