Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Havsörnar i centrala Östersund: ”Jätteroligt att få se en sådan här fågel i den här miljön”

Två havsörnar har den senaste veckan haft för vana att dyka upp i Badhusparken i Östersund.
– Det är jätteroligt när det finns liv så här mitt inne i en stad, säger Thomas Holmberg, ordförande Jämtlands läns ornitologiska förening.

Annons

Antalet havsörnar har ökat stadigt i Sverige de senaste åren. Och numer är de inte en alldeles ovanlig syn ens i skyn ovanför Stockholm. Men de har inte synts till på det här sättet i centrala Östersund tidigare.

– Havsörnarna verkar bli mer orädda för människor nu när de fått vara i fred. Men det är lite ovanligt att de är så här pass nära, säger Thomas Holmberg.

Han berättar att havsörn numer börjar vara mer vanliga i länet än kungsörn.

– De här besökarna kommer förmodligen från Norge. Det är jätteroligt att få se en sådan här fågel i den här miljön, säger Thomas Holmberg.

Han har själv ännu inte sett havsörnarna i Badhusparken, fast han har sett havsörn tidigare i länet.

Thomas Holmberg berättar att havsörnar inte är så värst bra jägare så de har nog ingen större chans att ta gräsänderna som ligger och guppar i vattnet vid Frösöbrons fäste på Frösösidan.

– De är mer asätare och kan kanske ta en skadad fågel. Det finns havsörn som fiskar i Kvissleströmmen, säger han.

Havsörnarna i Badhusparken är en fullvuxen individ och troligtvis en fjolårsunge.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Läs mer:

Falk såg örn

Exotisk återbesökare i Badhusparken

Kolla här – så blir nya snöborgen i Badhusparken