Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hede i ljus när Viktor kom hem

När atlantroddaren Viktor Mattsson kom hem på fredagskvällen fick han ett fint och ljust mottagande.

– Jag blir rörd, för mig är det här riktigt stort, säger Viktor.

Byborna hade tänt marschaller efter gatorna i Hede och vid infarten fanns nya skyltar som välkommande till "Atlantroddaren Viktor Mattssons hemby".

– Det känns riktigt stort, och jag är mycket tacksam att människor har engagerat sig. Det betyder mycket och framför allt kändes stödet när det var som tyngst ute på Atlanten.

Viktor Mattsson är nu hemma efter roddturen. En färd som har stärkt honom mentalt. För två år sedan tvingade en jättevåg Viktor att bryta tävlingen då båten kapsejsade. Men nu gick det alltså vägen. Tillsammans med engelsmannen Scott Etherington rodde han från Kanarieöarna till Västindien. 17 båtar var med i tävlingen och de kom fram som tionde båt efter 61 dagar. Flera båtar tvingades bryta tävlingen. Men placeringen är oviktig för Viktor.

– Under 61 dygn hinner man tänka mycket. Jag har funderat på misstag och misslyckanden i mitt liv. På folk jag har sårat. Det har stärkt mig att gå vidare.

Viktor säger att har stärkt sig mentalt men syftet med roddturen, som räknas som en av världens tuffaste utmaningar, är att visa alla att inget är omöjligt. Ett budskap som han vill sända till framför allt många ungdomar

– Kan jag, kan alla. Jag vill visa ungdomar att det går att resa sig, att det går att ta tag i sitt liv om man har det besvärligt, säger Viktor

Viktor har en stiftelse, 2 vänner, som samlar in pengar till ungdomar och han ska nu föreläsa och ordna aktiviteter för ungdomar.

– En tanke är att ta med dem på en riktig naturupplevelse i fjällen och försöka knuffa dem åt rätt håll. Jag vill framför allt inspirera ungdomar, säger Viktor Mattsson

Inför rodden startade han även en insamling till barncancerfonden. Hittills har det kommit in dryga 30 000 kronor på kontot.

Minst ett tårtkalas står nu på tur. Han får ta med sig några tårtor till Funäsdalens skola där de av kommunens sjätteklassare gissade bäst på frågan hur länge Viktor skulle vara ute på Atlanten. 63 dagar och 24 minuter gissade Funäseleverna.