Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hede-lodjuret avlivat

Den lokatt som rört sig i trakterna kring Hede har avlivats.

Lodjuret har sedan några veckor till synes ogenerat gått runt bland husen och polisen tog i torsdags beslut om avlivning då man bedömde att djuret var en fara för människor. Lodjuret hade även gjort ett par utfall mot folk i byn.

Igår kväll var det åter synlig i bebyggelsen och behörig eftersöksjägare kunde avliva djuret.

Den jägare som utförde avlivningen säger att katten var väldigt mager och betedde sig märkligt.

– Nu kommer kroppen att skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning, säger Veronica Nygren, vakthavande befäl vid Jämtlandspolisen

– Jag blev minst sagt förvånad när jag såg det efter gatan i villaområdet. Jag var utanför huset när det spatserade förbi, berättade Ernst Westlund.

Han tog upp sin telefon för att ta en bild.

– Men när jag flyttade mig gjorde lodjuret ett rejält utfall mot mig och fräste till. Dessbättre vände det och gick vidare.

Hemma hos Sofia Karlsson gick det in ladugården.

– Det var barnen som upptäckte det. De kom in och berättade att det var ett konstigt djur därinne. Då såg jag till att barnen kom in i huset snabbt, sa Sofia Karlsson.

– Visserligen har det hittills inte visat någon aggressivitet, men man vet aldrig vad som kan hända. Det är trots allt ett vilt djur.

Hon tycker det känns olustigt med att ha ett lodjur runt knutarna och på gården.

– Klart jag blev orolig att det skulle angripa barnen då lodjuret vid flera tillfällen varit inne på gården, sa Sofia Karlsson.

Under tisdagskvällen sågs djuret i centrala delarna i Hede. Bland annat vid butiken Sigges. Det vandrade sedan lugnt vidare och tog Lärargatan för att sedan vika upp mot Åsen där det kunde skjutas.