Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedeflugan fyller 100 år

I år fyller Hedeflugan 100 år. Det är Sveriges första hela serie av fiskeflugor. Det jubileet uppmärksammas av Långåfisket med olika aktiviteter under året.

Inledningen på jubileet sker nu den 28 mars på Långåfiskets årsstämma  i Nytta& Nöje-lokalen i Långå där Helge Jonsson håller föredrag om Hedeflugan och dess skapare.

 Skomakaren Oscar Fick invandrade från Småland i början av 1900-talet. Egentligen sökte han arbete som rallare på järnvägsbygget mellan Sveg och Hede, men ganska snart blev det andra sysslor som tog över, förutom skomakeriet. Hans stora intresse var flugfiske och eftersom han var missnöjd med de engelska flugor, som fanns att köpa, började han studera livet i vattnen runt om i Hedetrakten.ede och snart hade han sin egen lösning. Hedeflugan såg dagens ljus.

- Oscar insåg att hans fiskekrokar var även en födkrok i dubbel bemärkelse och när han skapade flugmönster som passade i Härjedalen, säger Helge Jonsson.

Hans favoritvatten var Ljusnan vid Långå och strax väster därom. Fångsterna blev imponerande och välkommen försörjning till den stora familjen. 1918 hade han ett antal flugmönster klara för sjösättning.

– Fluga nummer ett var Svarten, idag nummer 25 i serien, sedan Oscars alter ego Skomakaren intagit plats nummer ett.

 Två av dåtidens mest omtalade flugfiskare var Nils Färnström och Bengt Bellander, den senare jägmästare från Hälsingland. De ”upptäckte” den märklige flugmakaren i Hede och när de besökte Oscar Fick sommaren 1934 hjälptes de åt att namnge de då 24 flugmönster som Oscar Fick skapat med naturliga förebilder, inte minst från insektslivet i Långå-Ljusnan.

 Det var då, 1934, som Oscar och Kerstin Ficks dotter Alma konfirmerades och kom in i den expanderande tillverkningen. Flugsvärmen växte och med ett tiotal mönster som skapades av Alma, gift Nordlund, består serien idag av 35 mönster.

 På onsdag kommer Helge Jonsson att förklara mysterierna med Hedeflugorna och deras skapare.