Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Heeej – snygga gener!

Vår partners arvsmassa påminner om vår egen, visar forskning. Men är det verkligen så att vi tänder på samma gener som våra egna?

Egentligen vore det inte så konstigt, eftersom så mycket annat hos vår partner också påminner oss om oss själva. Som ålder, utbildning, ras, religion, inkomst och kroppstyp.

– Det är välkänt att människor gifter sig med människor som är lika dem själva. Men frågan är om vi parar ihop oss slumpmässigt avseende på vår arvsmassa eller inte, säger Benjamin Domingue, en av forskarna bakom studien som presenteras i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Han och hans kollegor vid University of Colorado Boulder i USA analyserade arvsmassan hos 825 vita amerikanska par. Eventuella likheter mellan de olika arvsmassorna uppskattades genom att forskarna jämförde 1,7 miljoner så kallade enbaspolymorfier (single-nucleotide polymorphisms), det vill säga ställen i arvsmassan som man vet tenderar att variera människor emellan.

Det visade sig att de gifta paren var betydligt mer lika varandra, med avseende på sitt dna, jämfört med en slumpmässigt vald individ.

Enligt forskarna kan "styrkan" jämföras med en tredjedel av den styrka som utbildning har, något forskarna anser är mycket eftersom utbildning är en av de parametrar där vi påminner om våra respektive som allra mest.