Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Heimbygda startar fond till Per Halvarssons minne

Målarmästaren Per Halvarsson avled nyligen, 69 år gammal.

Halvarsson benämns som en av länets största kulturpersoner och en av landets främsta kulturminnesvårdare. Han anlitades vid restaureringar av ett 80-tal kyrkor samt ett okänt antal boningshus och offentliga lokaler.

Han ansvarade även för färgsättningen av stora nybyggnader som Föllinge kyrka, Fjällmuseet och Jamtli museum och till och med Göteborgs opera. Han anlitades av talrika institutioner, företag och privatpersoner inom och utom länet.

Till minne av Per Halvarsson har nu länets hembygdsförbund Heimbygda låtit instifta en minnesfond i hans namn.

– Vi brukar inte göra sådant här, men den här gången är det befogat. Jag har aldrig hört talas om en yrkesman som haft ett sådant genomslag och en sådan ställning – både här i länet och på riksplanet. Ingen har gjort så mycket för intresset för gamla byggnadsverk och för hantverkstraditioner som Per Halvarsson, säger Heimbygdas ordförande Sten Rentzhog.

För att möjliggöra att de traditioner och kunskaper som Per Halvarsson stod för, ska leva vidare startar man alltså nu denna fond. Redan nu har pengar kommit in via det bankgironummer som fanns med i dödsannonsen.

– Än så länge har 50–100 privatpersoner bidragit, och vi hoppas att det framöver kommer att komma in från fler, och även från andra mer kapitalstarka intressenter. Det är så många som kommit i kontakt med Per, eftersom han arbetade både i privata hem och i offentliga miljöer, säger Sten Rentzhog.

Det var under en lång period tänkt att Per Halvarssons kunskap skulle dokumenteras. Men någon bok hann det aldrig bli.

– Det tråkiga är att jag borde ha drivit detta. Vi hann heller aldrig få igång någon stadigvarande verksamhet kring hans person, där han kunde sprida sin stora kunskap. Det finns förarbeten, vi skulle alltid "snart" sätta i gång, säger Sten Rentzhog.

När det börjar delas ut medel ur fonden beror dels på när tillräckligt med pengar kommit in, men även när ändamålen är de rätta. Nu ska en kommitté bildas, vilken ska leda arbetet kring fonden. I kommittén ingår representanter från familjen Halvarsson, Heimbygda, Jamtli och även från hantverksorganisationer.

Enskilda projekt kan komma att stöttas, men det kan även bli aktuellt med såväl priser som stipendier. Vill man lämna bidrag till Per Halvarssons minnesfond för främjande av traditionellt byggnadsverk i Jämtland-Härjedalen, kan man bland annat vända sig till Heimbygdas kassör Gunilla Nilsson Edler.

Sten Rentzhog kan inte nog understryka vikten av Per Halvarssons insats inom sitt yrke.

– Per dök upp som en ljusglimt och lärde folk att älska sina hus, och han lärde yrkesmän att se längre och med andra ögon på sina arbeten, det ska vi ta vara på, säger Sten Rentzhog.