Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Heja Jämtland!

Utflyttning. Konkurser. Skolnedläggningar. Butiksdöd. Elände.
Det går alltid att måla en svart bild av länet - om man vill.
Men är det sanningen?
Knappast.

Det som starkast slår mig, efter sex år som kulturredaktör, är kraften och viljan som finns i både Jämtland och Härjedalen.

Ett jäklar anamma som är hoppingivande och räcker långt.

Och precis som det ska vara är det bland vanligt folk rörelsen börjar.

• Startskott är fyra personer som bestämde sig för att lobba för ett kulturhus i Östersund.

Nejdå, det har inte blivit av än. Men på uppstuds fyllde de hela Gamla Teatern med allt vad länet har av talanger och fick kommunalrådet att lova utreda saken. Att inget parti fått tummen ur är självklart skämmigt för politikens del, men frågan lever.

• Jämtlands kulturkompani (JKK) startades av tre personer som flyttat hem till Jämtland, övertygade om att det måste gå att skapa och försörja sig på lokal kultur här, på plats.

Som tur är har länskulturen och Regionförbundet fattat grejen, så nu är JKK på gång med något helt unikt.

• Filmaren Clara Bodén har tillsammans med Helene Gedda startat galleriet och ateljén Tullgatan 6 och med stöd av Filmpool Nord och Regionförbundet kunde Clara slutföra den dokumentärfilm som under buller och bång nominerades till en Guldbagge.

• Rolf Anderzon och Bodil Halvarsson driver Galleri S. Rolf Anderzon driver med sin fru Kajsa Willemark även det dynamiska projektet Konstgödning, som vill locka fram skaparkraft ur alla delar av länet.

• Succélaget ÖFK med Daniel Kindberg i spetsen driver ett kulturprojekt som redan skapat rubriker i hela landet. Dagens Nyheter slog i höstas fast att klubben är unik och jag lovar att detta bara blir allt bättre. Kulturcoachen Karin Wahlén är uppvuxen i Lugnvik och anlitas helt begripligt av de största förlagen. Det allt piggare biblioteket är också med på tåget.

• I Lillhärdal, av alla orter, driver två tyska makar Härjedalens Kulturcentrum och erbjuder program på en nästan osannolikt hög nivå.

• Författare som Elin Olofsson, Carl-Göran Ekerwald och Ola Nilsson har satt länet på den litterära kartan. För att inte tala om Bodil Malmsten. Målmedvetet har Magnus Ottelid och Theres Agdler lyft fram lokal litteratur.

• Krogar som Jazzköket och Fäviken rankas bland landets bästa.

• Entreprenörer och konstvetare som Gert Andersson skapar unika utställningar på orter som Gåxsjö.

• Länet har unika musiker och konstnärer, från Hoven Droven och Ellen Sundberg över Grande Roses och Merit Hemmingsson till Jeanette Lindström, Kåre Henriksson, Märit Runsten, Kajsa-Tuva och andra. Två revygäng som varje år kammar hem rader av utmärkelser. Östersund har i många år haft ett galleriutbud som gör andra städer avundsjuka.

• Yran är den ursprungliga stadsfesten som dessutom lyckats överleva, en oerhört viktig institution som ibland tas för given, men hela tiden lyckats utveckla sig.

• Länskulturen har utvecklat Tore Brännlunds skapelse Designcentrum där Karolina Nätterlund samlar en rad formgivare med extremt stor potential. Lägg till det en entusiastisk hemslöjdskonsulent i Ingela Fredell.

• Brännlund är också inblandad i planerna att låta världens mest inflytelserike konstnär Ai Weiwei skapa världens största konstverk på Storsjön (ni skulle bara veta vilka som kanske kommer att stödja projektet). Östersund kan bokstavligt komma att sättas på världskartan.

• Jamtlis planer på att skapa en filial till Nationalmuseum är av allt att döma i hamn, en riktigt tung turistmagnet.

Kort sagt händer det så mycket kul i detta län att jag knappt kan fatta att jag inte längre ska bevaka och skriva om detta bubblande kulturliv. Jo, jag slutar av personliga skäl – jag ska njuta av att umgås med familjen, barn och barnbarn.

Ärligt talat är det egentligen politiken som inte hänger med. Jag har hört så hjärndöda kommentarer om kultur från somliga (manliga) lokala politiker att jag baxnar. Samtidigt kan ett regionråd som Robert Uitto säga verkligt kloka saker om kulturens roll för att utveckla länet.

För att tala med hans kollega herr Palme – politik är att vilja och politikens uppgift är att uppfatta vad som är på gång och stödja det goda initiativet med full kraft. Finns det politiker som vill inse och verka för det finns ingen anledning att vara orolig, för kulturen blommar och frodas i detta län om den bara får rätt näring och bevattning.

Heja Jämtland!

(och Härjedalen)