Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hejdå fattigdom!

Annons

Den 16 oktober uppmärksammas Fairtrade Challenge över hela Sverige under rubriken Hej då fattigdom! Kampen för rättvisa villkor är grunden för svensk fackföreningsrörelse, men kan inte bara bedrivas i Sverige.

Även löner och arbetsvillkor globalt måste vara i fokus för vårt arbete med att skapa en mer rättvis och jämlik värld.

LO består av 14 fackförbund med 1,5 miljoner arbetare. Arbetare i Sverige har gemensamma intressen med arbetare över hela världen. Löner och arbetsvillkor måste garanteras – inte bara i Sverige utan i hela världen.

Utnyttjande av arbetskraft i ett land riskerar att leda till utnyttjande av arbetare i nästa land och så vidare Vi är alla beroende av varandra och arbetet för rättvisa måste bedrivas över hela världen.

Den oberoende produktmärkningen Fairtrade omfattar 1,3 miljoner odlare och anställda i 70 länder. Med deras familjer berörs fler än 5 miljoner. LO bidrog till att Rättvisemärkt etablerades i Sverige slutet av 1990-talet och är nu mycket aktiv inom Fairtrade Sverige.

Arbetare ska inte spelas ut mot varandra. Det är grunden för den fackliga solidariteten och den känner inga landsgränser. I dag produceras många varor som vi konsumerar i länder med utbredd fattigdom under oacceptabla förhållanden för människor och miljö.

Långa arbetsdagar utan rast och vila till en lön som inte går att leva på. Bekämpningsmedel och kemikalier som förbjudits inom EU, används utan skyddsutrustning. Barnarbete och tvångsarbete borde ligga på historiens skräphög men är än idag verklighet i stora delar av världen.

Att handla Fairtrademärkt (Rättvisemärkt) är ett viktigt steg för att bidra till bättre löner och arbetsvillkor för dem som producerar vårt kaffe, te, choklad etcetera. Det ersätter inte den fackliga kampen för kollektivavtal och bättre löner men det är ett komplement.

Genom att använda oss av vår konsumentmakt kan vi sätta press på företag och nationer för att förbättra villkoren i arbetslivet. En handel utan hållbarhet exploaterar människor och natur.

LO vill uppmana till aktiv konsumentmakt. En rättvis handel gynnar alla. Det lyfter miljoner ur fattigdom och bidrar till ökat välstånd.

Vi vill från fackets sida uppmana dig till att ta ställning för rättvis handel. Att handla Fairtrademärkt är ett viktigt steg på vägen mot en mer rättvis värld. För vi vill säga hej då fattigdom!

Karin Näsmark

ordförande LO-distriktet i Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel