Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela länet lyfter med VM

– Just då beskedet kom reste jag mig upp, sträckte mina armar mot skyn, jag skrek, jag hoppade. Och vet du vad, jag har fortfarande inte smält intrycken, långtifrån, säger Nalle Hansson då han helt otyglad beskriver sina känslor efter beslutet som kommer att betyda mycket för länet som helhet.

När Nalle Hansson, säkerhetschef på Skistar i Åre, lyfter luren och svarar befinner han sig fortfarande i ett glädjerus efter beskedet i Barcelona om att Åre får arrangera alpina VM 2019.

Han befinner sig ett glädjerus. Han verkar ha fått fnatt av uppståndelsen. Han är så lycklig. Att försöka ställa en fråga är nära på omöjligt. Telefonluren blir alldeles het av den ström av ord som kommer ur denne man helt besatt av Åre och skidåkning.

Men han vet också att det är nu jobbet börjar. Det jobb som kommer att innebära så mycket inte bara för Åre utan hela regionen.

– Jag hade 58 sms bara tio minuter efter beskedet där alla skickade lyckönskningar. Jag tror alla välkomnar det här beslutet. Det betyder så oerhört mycket för vårt län i form av nya arbeten, ökad turistström - näringslivet kommer att blomstra, slår han fast.

För hans egen del betyder beskedet att en hel del jobb väntar på hemmaplan. Redan nu finns planer för på förbättringar i skidområdet.

– Vi måste förbättra logistiken kring målområdet. Tunneln från Lundsrappet under störtloppet ska vi förlänga med 36 meter, i riktning mot byn till. Detta innebär större yta för damernas störtlopp i målskjutsen. Vi ska även bygga ut arenabyggnaden i målområdet. Mediacentret och VIP-avdelningen måste bli större. Det är bra i dag men måste bli betydligt större.

– Men, tillägger Hansson, allt handlar mindre förändringar. Det går inte alla att jämföra kommande arbete med det jättearbete vi tvingades göra inför VM2007.

Sen kommer han på ytterligare åtgärder som måste bättras på.

– Åkarna blev ju så bortskämda med belysningen i backarna under OS i Sotji. Atle Skårdal berättade för mig att åkarna tvingades ha solglasögon även under kvällstävlingarna där, så ljuset i vår backe, måste vi se över. Detsamma gäller snöläggningssystemet i övre delen i damernas störtlopp, säger Hansson.

Men så börjar prata om vad kommande VM kommer att medföra för länet som helhet. Han radar upp en hel del punkter.

– Och det här är ju effekter som vi inte bara kommer att märka av under själva VM. Nejdå, det blir effekter både före, under och efter. Näringslivet kommer självfallet att få sig en rejäl skjuts. Här finns så mycket att hämta, menar Hansson som utan att kunna avslöja alltför mycket vet om flera "hemliga" projekt som kommer att sjösättas efter det positiva beslutet.

– Projekt som bara inväntat beskedet om vi ska få, eller inte få ett nytt VM. Jag vet att kommunen redan fått in ett antal ansökningar, säger han avväpnande.

Det var flera tunga skäl som avgjorde att Åre fick ett positivt besked.

– Att vi har en i stort sett färdig och kompakt arena vägde mycket tungt. Att Åre är relativt snösäkert vägde också in. Stora delar av Mellaneuropa har snöproblem numera, säger Hansson som också vill lyfta fram den proffsiga presentation som Åres delegation kunde visa upp.

– Den visade på ordning och reda, det gilla FIS. Vi har sen tidigare visat att om lovar vi något, genomför vi det också. Det gillar också FIS, förklarar han.

Men sen blir han plötsligt lite mer dämpad. Han lider med rivalen italienska Cortina. Det var deras fjärde försök, och det blev deras fjärde misslyckande.

– Det gjorde ont att se deras besvikelse. Trodde många skulle rösta med hjärtat och lägga sin röst på Cortina för "lång och trogen tjänst". Direkt efter mitt glädjefnatt gick jag över till Cortinas delegation och beklagade sorgen. De var så bedrövade och nedslagna. De har nu beslutat att inte söka någon mer gång, avslutar Nalle Hansson som nu närmast kommer att ta itu med bildandet av en ny VM-organisation hemma i Åre. Dessutom ska ett nytt VM-bolag bildas.

– Men vi ska göra allt i lugn och ro. Först ska jag hem och sortera hjärnan, avslutar han efter att ha pratat nonstop i cirka 23 minuter.

Karln befinner sig helt klart i ett glädjerus som aldrig verkar upphöra.