Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela skogsbruket bygger på fel utgångspunkter

Svar på Norrskogs debattartikel "Kritik mot naturvårdshänsyn bygger på fel utgångspunkter" (Åsikter 24 maj)

Efter massiv och fullt berättigad kritik gällande bristande miljöhänsyn i skogsbruket kommer nu mer eller mindre patetiska bortförklaringar från skogsbolagen. För en tid sedan urskuldade sig Stora Ensos skogschef Daniel Forsberg i Dalademokraten genom att prata om äpplen och päron. Han menade att man tolkar lagen olika. Med rätta blev han i samma tidning åthutad av en tjänsteman som klargjorde att det är Skogsstyrelsen som tolkar lagen och inte Stora Enso.

Med liknande taktik hoppas nu Björn Skogh och Gunnar Heibring från Norrskog slippa undan ansvar i ett försök att förminska sina brister. Det blir i det närmaste löjeväckande när dessa herrar påstår att kritiken skulle bygga på felaktiga utgångspunkter.

Om så alla skogsbolag - till punkt och pricka - skulle leva upp till de väldigt lågt satta kraven i skogsvårdslagen, skulle ändå Sverige vara långt ifrån att nå de antagna miljömålen. Bolagen skulle dessutom behöva fyrdubbla de arealer som undantas från skogsbruk för att överhuvudtaget göra det möjligt.

Enligt ledande naturvårdsforskare krävs att man skyddar minst 20 procent av den produktiva skogsmarken (och tar större hänsyn på de övriga 80 procenten) för att klara att bevara den biologiska mångfalden. Idag har cirka 3,5 procent av den produktiva skogsmarken i Sverige ett formellt lagskydd. Nedanför den fjällnära gränsen är mindre än 2 procent av skogen skyddad.

Efter skogsbolagens framfart finns idag inte ens så mycket skyddsvärd naturskog kvar. Vi ligger på ett rejält minus på grund av att den naturliga skogen i det närmaste förintats och ersatts av artfattiga plantager. Detta - om något - visar att det är skogsbruket som bygger på felaktiga utgångspunkter. Man tar mer än vad naturen och ekosystemen tål.

Det får vara nog med bortförklaringar nu. Läget är faktiskt akut för den svenska skogen och många av de arter som (ännu) finns där.

Robert Svensson

Skydda Skogen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel