Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela tiden möts man av svordomar

Annons

Det är märkligt hur namn och ord används på, ett vad jag tycker, felaktigt sätt. Hur är det här i Sverige med vårt språk, och hur det används?

Vid senaste OS på skidor, uttryckte en av våra duktiga skidtöser sina känslor efter målgången: ”Det är så jävla skönt!”. Jag tycker att ett bättre uttryck skulle vara ”himmelskt skönt”!

I anslutning till valet använde ledarskribenten Marcus Persson samma uttryck, dels på förstasidan och sedan i ledarartikeln. Där nere hos Djävulen är det nog inte så skönt.

Nyligen uttryckte en person som överlevt mirakulöst en olycka, att han hade en ”jävla tur”. I stället kunde han ha använt ”en himmelsk tur” eller ”haft änglavakt”.

När jag för rätt länge sedan blev påkörd i min stora traktor och den gick av på mitten och slog runt och blev till skrot, kunde jag krypa ut genom bakrutan nere vid marken, nästan utan en skråma.

Då sa tidningsreportern som anlänt till platsen: ”Nu tror jag på änglavakt”! Det har jag haft många gånger i mitt liv.

I radio, tv och andra medier möter man hela tiden svordomar och könsord, oftast helt omotiverade. Är det ett tecken på svenska folkets krympande ordförråd? Det är svenska språkets miljöförstöring!

Är det detta språkbruk som våra barn och ungdomar får i arv? Nu har jag använt ord som jag klarat mig utan i över 90 år.

Jag önskar alla en "verklig jul” och särskilt att barnen får uppleva en "vit jul” med äkta julglädje!

Helge Sivertsson

Oviken, medlem i IOGT Fjällblomman i över 70 år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel