Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena lagar mat med finess och tålamod

Sveriges mästerkock Helena Appelqvist kallar sig själv för en glad amatör. Från hennes kyl kastas ingen mat och hon har gjort smör av grädde i tv. Hon använder numera enbart vattenfast mascara och lever efter devisen att ingen kommer ihåg en fegis.

– Vilka kommer i dag, undrar Rickard.

– Det är österrikare, svarar Helena sonen.

Det är vanlig vardagkväll hos familjen Appelqvist i Odensala. De börjar bli rätt vana att människor kommer hem till dem och äter middag. I kväll står tjälknöl, rotsaker och potatisgratäng på menyn och till efterrätt semla. Som förrätt har Helena bakat ett eget fröbröd och gjort eget brynt vispat smör.

– Jag är bara en glad amatör, säger hon.

– Men det stämmer väl inte, säger jag. Jag gör inte mitt eget smör eller spritsar grädde på semlan. Eller äter en trerätters på en vardagkväll. Helena hävdar att det är de små detaljerna som gör skillnaden. Kanske det, men hon gör allt med finess och med ett sådant tålamod. Hon skär noga bort senor på köttet, grädden skrapas noggrant ur skålen och inte den minsta rotfrukt går till spillo.

– Vi har ett matkonto för familjen på 2 500 kronor i månaden, kanske är det lite dyrare nu, eftersom jag vill testa och experimentera ännu mer än tidigare. Torskrygg och pilgrimsmusslor är inte billigt. Men vi slänger inte något från vår kyl.

Under inspelningen av Mästerkocken blev Helena chockad över all mat som kastades. Hon försökte rädda mat från början men insåg efter ett tag att det inte funkade.

– Det bästa var att disken bara ställdes på golvet. Så är det inte här hemma, diskberget växer sakta i diskhon.

– Nu kommer han som har svart bälte i diskning, säger Helena när Hasse är hemma från jobbet.

– Sådana här kvällar brukar det bli att jag kör diskmaskinen tre till fyra gånger, säger han och börjar städa undan efter Helena.

Bokningen har gått via Turistbyråns hemsida och konceptet kallas för "Hemma hos". Helena har många olika anledningar till att hon har anmält deras familj i att delta i att turister kan komma hem till dem och äta middag.

– Jag är värdelös på engelska till exempel och jag tyckte det var läskigt att prata, därför gör jag det här. Om jag inte vågar något, då gör jag det ändå. Man kan inte gå och vara rädd hela livet då begränsar man sig. Ingen kommer ihåg en fegis, säger hon och ställer in potatisgratängen i ugnen.

Det är inte förrän 10 april vi får veta vem som vinner i tv-programmet och blir Sveriges mästerkock. Just nu är de tio kvar och Helena är en av dessa. Inspelningen var färdig redan i början av december så Helena får behålla hemligheten ett tag till. Och trots mina lirkande frågor säger hon inget.

– Du har i alla fall gått långt känns det som, försöker jag.

Då ler hon bara och fortsätter med maten.

Under förra veckans program blev Helena väldigt ledsen. Hennes dotter Saga, liksom hela familjen följer programmet i tv-soffan under onsdagar, tyckte aldrig hon sett sin mamma så ledsen någon gång.

– Ändå visade de bara en liten del av det som hände men jag gick i alla fall och köpte en vattenfast mascara efter det, säger Helena och skrattar.

Helena växte upp i byn Folkja i Noraström och när hon beskriver uppväxten var det en tid med ombytta roller. Med en pappa som svimmade för blod och med en mamma som jagade. En social familj som testade mycket olika mat men med mycket fisk eftersom de bodde vid kusten. Det var under barndomen hon lärde sig att mat är vägen till människors hjärtan.

I dag arbetar Helena arbetar som controller på försäkringskassan, men tanken är att gå ner lite i tid på jobbet och driva eget företag. Hon vill arbeta med mat och sprida matglädje. En del kommer att vara att kocka "hemma hos dig", det vill säga hemma hos privatpersoner eller företag, En annan del är att ge inspiration genom olika media. Hon har startat upp, så smått, sin blogg. Hon är, helt enkelt pigg på det mesta som handlar om mat.

– Men jag har familj, så jag måste ta det här lite pö om pö.

Hur är det då att släppa in främlingar i sitt hem och bjuda på middag, känns det aldrig stelt? undrar jag.

– Frågar du min man så tycker han det i bland, men jag brukar sätta mig på golvet i vardagsrummet, då blir det mer avslappnat.

Dörrklockan ringer och gästerna är här. Helena hälsar och sätter sig sedan på golvet.

susanne.kvarnlof@op.se