Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena mot Britta i häftig SM-duell

En häftig duell kryddar veckoslutets skidskytte-SM i Östersund. Världens en gång bästa skidskytt Helena Ekholm gör comeback och möter skidprofilen Britta Johansson Norgren som prövar en ny gren.

– Det är bara en ploj. Jag har inga resultatambitioner, säger Helena Ekholm, som ändå tränat skapligt inför fredagens SM-sprint.

– Visst är jag någorlunda förberedd, men jag anmälde mig mest för att ha en anledning komma ut och träna, berättar hon.

Nu är det förstås så att en tidigare världscupvinnare, hur lite hon än har tränat, får finna sig i att haussas upp som en av förhandsfavoriterna i alla fall. Inte minst beroende på att det blå-gula landslaget i dag inte håller högsta internationella klass.

– Jag kan aldrig tänka mig att min kapacitet räcker till en framskjuten placering. Min fysiska status räcker knappast, tror hon.

En som däremot har skidform så det räcker och blir över är Britta Johansson Norgren, som var svensk OS-resenär till Sotji på längdsidan. Nu väljer hon pröva på skidskyttet i säsongens sista timme.

Helt rudis på skyttet är hon knappast, för på den tiden det handlade om gymnasiestudier i Sollefteå fick även skideleverna ibland pröva på skidskytte.

Men mest handlar det om en kul grej även för Britta.

På herrsidan gör Carl-Johan Bergman sin sista riktiga tävling i karriären, sen är det karriärslut. Räkna med en tuff match mellan honom och Fredrik Lindström med Tobias Arwidson som outsider.

Däremot saknas Björn Ferry på startlinjen. Han åker i stället till Moskva för en inbjudningstävling inomhus med en hel del pengar att fightas om.

– Åtta inbjudna herrar och damer tävlar först i en masstart och utifrån resultaten där sedan en mixedstafett. Jag har varit där förr och bland annat vunnit en gång tillsammans med årets världscupsegrarinna Kajsa Mäkäräinen, berättar Björn Ferry.

Veckoslutets SM-tävlingar inleds på fredagen med sprint, följs dagen därpå av en jaktstart och avslutas på söndag med stafetter. På herrseniorsidan finns 20 föranmälda och bland damseniorerna femton namn så här långt.

Det riktigt roliga är att om vi räknar de olika juniorklasserna från 16-21 år, finns hela 57 anmälda tjejer och 46 killar. De här siffrorna känns väldigt positiva utifrån Sportens tidigare artiklar i veckan, där vi belyst bristen på profiler och stjärnor just nu. Men att det finns aktiva som pockar på underifrån belyses bra av de här anmälningssiffrorna.

Lägg dessutom till Ungdoms-SM med ytterligare 69 aktiva och sporten visar upp en gynnsam bredd.

I samband med SM-helgen kommer Svenska Skidskytteförbundet även kalla till en presskonferens för att berätta om upplägget inför nästkommande säsong. Organisation och bemanning på ledarsidan offentliggörs sannolikt, medan däremot de nya landslagstrupperna låter vänta på sig ytterligare någon vecka.