Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena om David: En svärmorsdrömDavid om Helena: Världens snällaste

Helena Jonsson och David Ekholm är skidsportens hetaste par efter VM-succén som gav fyra medaljer.
Zport.se träffade dem hemma i deras lilla etta nära ÖSK där de pratade om planerna på husköp, vem som älskar att laga mat och vad som irriterar Helena.

Hon kommer från Helgum utanför Sollefteå. Han kommer från Ekshärad i Värmland. Tillsammans har Helena och David rotat sig i Östersund där de trivs väldigt bra. Just nu delar de på en etta på 44 kvadratmeter. Inte stort med andra ord. Men en bra planlösning och ett bra läge väger tungt på plussidan.

välstädad när paret tar emot pressen på fredagseftermiddagen. Solen skiner genom fönstret och i hallen möts man av ett berg av skidpjäxor. Inte så konstigt i och för sig då det är de skor de oftast har på sina fötter. I övrigt är lägenheten ljus och snygg, och skvallrar om att en inredningsintresserad 24-åring bor där. David berättar att Helena ofta plöjer inredningstidningar. Det märks. En stilfull blandning skapar ett lugn i lägenheten. Gardiner som matchar kuddar och ljus på bordet. Svarta köksstolar som matchar kaklet ovanför diskbänken. På väggarna hänger konstverk som David skapat. Ett intresse som han fann för ett par år sedan.

– Jag målar gärna. Men det är inte ofta det jag målar föreställer något. Det är en massa färger bara, säger David som erkänner att de flesta av hans verk står i förrådet.

Men det är ett intresse som ibland också retar gallfeber på Helena. Eftersom lägenheten är liten så tar staffliet upp i stort sett hela golvet i vardagsrumsdelen. Senast i går fick Helena frenetiskt försöka få bort färg som fastnat på hennes tröja när hon svepte förbi tavlan som stod på tork.

– Det är lite irriterande, just att den ska stå och torka och sen ska det målas lite igen, säger Helena.

I övrigt kommer Helena och David överens om det mesta. De matchar varandra på ett nästan osannolikt bra sätt. Han älskar att laga mat – hon att äta. Hon gillar att ta bort dammråttor – han gillar att diska. Ja, listan skulle kunna göras hur lång som helst.

– Hon är världens snällaste människa.

– Han är bara världens bästa, världens största hjärta. Svärmorsdrömmen, säger Helena.

Helena skakar på huvudet när hon inte kommer på något.

– Hon smaskar inte när hon äter och hon kletar inte tandkräm i handfatet. Många frågar om det, men nej Helena är perfekt, säger David.

avslutades VM i Pyeong Chang, Sydkorea, som blev en succé för David och Helena. David gjorde sitt livs lopp i distansen där han kom femma och det gick inte att missa hans glädje. Han ville aldrig sluta jubla och på blomsterceremonin hoppade och tjoade han mer än dem som tog medalj.

Några dagar senare fick han ett silver runt halsen efter mixed-stafetten.

– Det är det här jag väntat på, så det var sanslöst skönt att det släppte. Helt underbart. Att ta medalj i mixed-stafetten är sånt som Helena och jag har drömt och pratat om. Så det var hur fränt som helst att ta medaljen tillsammans, det är verkligen en dröm, säger David.

Men David, som i många år hamnat i skuggan av Helena, fick återigen göra det. Hon lyckades nämligen knipa tre medaljer; guld, silver och brons.

– Är det någon jag kan stå i skuggan av så är det Helena. Det har jag inga problem med.

dagar på hemmaplan börjar Helena som smått att förstå vad hon gjort.

– Det är mycket att smälta, men jag är på god väg. Det är häftigt. Man har fått mersmak av medaljer.

Att ta en lunch på stan betyder nu att folk vänder sig om och tittar.

– Det är de som kommer fram och grattar, men det är bara kul.

mycket uppståndelse kring världsmästarinnan. Många spaltmeter har skrivits om henne i tidningarna. Och hon erkänner att hon gärna läser artiklar ... men bara när det har gått bra.

– Då får man en liten ego-kick. Men man undviker att läsa tidningar när det gått dåligt.

Succéparet planerar att bosätta sig i Östersund även efter karriären. Just nu skulle en lägenhet eller ett hus i närheten av ÖSK locka. Men när de lagt av har Helena några andra favoriter:

– På Frösön nedanför kyrkan har jag varit och dreglat några gånger. Och i Ås är det fint. De ställena lockar mest.