Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helenas härliga helg tog henne till toppen

Med nerver av stål kammade Helena Jonsson hem segern i den totala världscupen.
Med ett felfritt skytte besegrades Kati Wilhelm i säsongsavslutningen.
– Jag har inga ord, det känns helt fantastiskt bra, säger Jonsson till SVT.

I lördagens jaktstart under skidskyttets sista världscuphelg i ryska Chanty Mansijsk darrade Helena Jonsson i skyttet. I söndagens masstart var hon sitt gamla vanliga jag igen – det vill säga säkerheten själv. Och det var de 20 fullträffarna som gjorde att hon till slut kunde vinna hela världscupen.

– Det här är ju Helenas styrka, och jag tycker att på det sätt hon vinner världscupen så är hon en värdig segrare. Jag tror inte att folk kan föreställa sig hur det är att stå där och känna trycket och pressen som är, säger förbundskaptenen Staffan Eklund till TT.

För att rå på Kati Wilhelm var svenskan tvungen att ta minst 16 poäng, och samtidigt hoppas på att tyskan skulle göra bort sig. Rivalerna följdes åt genom hela loppet och hade båda skjutit fullt efter tre skjutningar. På det tredje varvet kämpade Jonsson dessutom mot ytterligare två tyskor, Simone Hauswald (som till slut vann) och Andrea Henkel (trea i loppet).

– Jag tänkte att jag låter dem hålla på så tar jag dem på sista skjutningen, säger Jonsson.

På fjärde skjutvallen bjöd Wilhelm in Jonsson i matchen när hon bommade två skott, medan svenskan sköt fullt och åkte upp sig till en andraplats.

– Då stod jag länge, jag darrade som ett asplöv men kände att jag ska sätta dem. Som tur var märkte jag inte att Kati bommat förrän jag skjutit klart, säger Jonsson.

var i det läget inte lika nervös.

– Jag visste faktiskt inte hur utgången skulle bli. Jag fick meddelande av norsk tv att om ställningen håller i sig nu så vinner Helena världscupen. Jag hade inte en aning om det, och då var det som att en stor sten föll från mitt hjärta och jag blev bara jätteglad.

Slutsträckan handlade om att komma tillräckligt många placeringar före Wilhelm, och så blev också fallet. Jonssons andraplats och Wilhelms sjätteplats ledde till att de hamnade på samma poäng i världscupställningen, men eftersom den svenska 24-åringen vunnit en tävling mer under säsongen korades hon till slutsegrarinna.

även hem den totala segern i masstart och sprint, och får släpa hem tre tunga glaspokaler till Sverige.

– Jag vet inte hur jag ska få hem dem, skrattar Jonsson.

Som nu ska ha semester, bortsett från nästa helgs SM-tävlingar, tills den hårda sommarträningen börjar i slutet av april inför vinter-OS i Vancouver.

– Jag har inte hunnit tänka så långt, men en OS-medalj skulle sitta fint, säger hon till SVT.