Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helgkrönika: "Idrotten är inte vacker på den här nivån"

I fredags var sommarkvällen i Östersund extra ljuv. Det sjöngs sånger om ÖFK på stadens uteställen och eftersom "vi" hade skickat hem just Sundsvall med noll poäng kändes allt extra angenämt.

Men när vi ser idrotten i rödsvarta färger är det lätt att förblindas. Killarna spelar en vacker fotboll men idrotten är inte särskilt vacker på den här nivån. Modou Barrow var lysande i fredags och det var speciellt bra eftersom det höjer budgivningen. Han ska säljas, och enligt insatta källor är det högst nödvändigt för ÖFK:s ekonomi. Så är det. Spelare är handelsvaror och vi hinner knappt skapa en relation till dem innan banden bryts.

Det är ganska jobbigt. Jag hade inte gillat Jamie Hopcutt eller Seon-Min Moon bättre om de kom från Nälden. Men jag ska säga att det bultar lite extra i hjärtat när någon av dem gör mål. Det är lättare att gilla spelare som har behövt tvätta samma matchtröja några gånger – som har varit med i med och motgång. Dessa killar var båda två med och tog upp ÖFK till Superettan. Och det är deras utveckling under tiden här i Östersund som gör att de nu är attraktiva för andra klubbar.

Jag tror inte att vi ska underskatta betydelsen av att Graham Potter får behålla några sådana spelare. Engelsmannen har redan byggt upp en stark ÖFK-identitet – och den stärks ännu mer om vi har några trotjänare som stannar kvar i klubben.

....Fotboll är en affärsverksamhet på den här nivån, och det är en förutsättning att ÖFK gör bra affärer för att vi ska få uppleva kvällar likt den i fredags. Men ibland gör det själen gott att uppleva idrottens mer oskyldiga natur.

Kälarne ligger i Bräcke kommun och precis som grannen Ragunda får man kämpa förtvivlat för att hålla liv i byar och småorter. För mig blev det på lördagen uppenbart att den slutliga kampen inte kommer att avgöras i något kommunhus. Det är i kraften hos människorna som förändringen börjar. Jag besökte Kälarne IK:s roddsektion som firade 30 år. Fler ungdomar än på många år har lockats till sporten tack vare starka personer som inte nödvändigtvis bara brinner för rodd, utan också för Kälarne.

"All fritidsverksamhet som vänder sig till alla människor berikar möjligheten att bo här. Man ska inte behöva bo i en stad för att ha tillgång till olika idrotter", resonerade Veronica Källström, en av ledarna.

Det var en Stockholmsfamilj som tog sporten till Östjämtland 1984, och Kälarne har än i dag Sveriges nordligaste roddklubb. Tiotalet ungdomar tränar varje vecka på Ansjön – i regn och sol. Och nu vill flera av dem börja mäta sina krafter med andra ungdomar i landet.

Jag vet inte om Kälarne kommer att få någon landslagsman i rodd i framtiden, jag vet bara att det inte är det viktiga.