Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helhetssyn saknas

Östersunds kommun funderar på att centralisera skolköken för att spara 10 miljoner. Det är en kortsiktig inställning som i längden står skattebetalarna dyrt.

Annons

Matutredningen är klar, men den får de politiska visionerna att framstå desto suddigare.

Det är en knepig logik som styr. Å ena sidan samlas grupper för att tala om utveckling och skriva Tillväxtavtal. Hur kan vi skapa fler jobb, få fler att flytta hit och fler och fler företag att växa? Stora frågor som ständigt söker svar i ett glesbefolkat län.

På de områden där kommunalpolitiken väl har makten, styrmedlen och chansen att öppna dörrar, fattas däremot beslut som blir rent kontraproduktiva.

Den praktiska konsekvensen av färre produktionskök kombinerat med fortsatt oflexibel upphandling är ju att dörren stängs till närproducerad mat, entreprenörskap och de goda utvecklingssynergier det för med sig.

Det skapar inte fler jobb och det ger inte utrymme till ökat företagande.

ha olika syn på poängen med det politiska uppdraget. Antingen förvaltar man en organisation med sina fel och brister i övertygelse om att beställare alltid också måste vara utförare för att garantera kvalité till lägsta kostnad.

Eller så sätter man upp mål och tar det samlande helhetsgrepp som krävs för att nå dit som drivande politiker. Det kräver förstås tillit till att andra aktörer också bär på ett kunnande.

Det är lätt hänt på kommunal nivå att skylla både på regering och global ekonomisk kris för de problem som uppstår under mandatperioden. Det vore oansvarigt att inte vidta de besparingsåtgärder som krävs när ekonomin viker.

Men i förtroendeuppdraget vilar i hög- liksom lågkonjunktur inte desto mindre ett ansvar att satsa och spara på rätt saker. Politik är som bekant att prioritera.

Helhetssynen saknas. Visionen om Jämtlands län som Nordens Toscana är inte förenlig med stordrift i skolköken, där upphandlingsdirektiven dessutom är så utformade att lokala producenter inte har några större chanser att komma med.

Färre producenter betyder färre jobb och oundvikligen längre transporter. Det är varken förenligt med tillväxtambitionen eller miljöprofilen som Östersund önskar upprätthålla.

viktigare än skolbarnen, entreprenörerna och det levande jordbruket.

Knepig tillväxtlogik, då bra mat i skolan hellre torde attrahera barnfamiljer till kommunen än vad den gula stenen på torget någonsin lär göra.