Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helhjärtad satsning eller räddningsplanka för C?

Fördelen var att vi denna gång slapp en presskonferens med fyra leende partiledare på rad som alla fick säga några inövade fraser.

Nackdelen var att nyheten inte verkar vara förankrad inom Alliansen vilket gör större skada än lustifikationer över den femtielfte välregisserade presskonferensen.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) fick presentera nyheten om försök med gårdsförsäljning på egen hand genom Rapport i SVT. Det är svårt att tro annat än att detta var väl förankrat i regeringen men reaktionen från framför allt barn- och äldreminister (tidigare folkhälsominister) Maria Larsson (KD) ger anledning till tveksamhet och en dörr öppnades på vid gavel för berättigade frågetecken från opposition och debattörer.

Det är ingen hemlighet att det finns olika åsikter om gårdsförsäljning av alkohol inom Alliansen. Det är ju också därför ingenting har skett efter alla de utredningar som gjorts i frågan. Den senaste som presenterades 2010 av Lotty Nordling lade fram en tänkbar lösning för att kunna kombinera gårdsförsäljning med rådande alkoholmonopol. Men detta tolkades inte likadant av alla och utredningen lades på is och regeringen förklarade 2012 att man inte tänkte gå vidare med försöken.

Men man stängde inte heller dörren utan Maria Larsson (KD) förklarade då att gårdsförsäljning kommer att fortsätta att beredas i regeringskansliet men att hon inte kunde säga när det kan komma nya förslag.

Det kom alltså nu och tydligen utan att hon informerats om saken.

Reaktionerna från de berörda i ett av de utpekade försökslänen, Gotland, gick från jubel till stillsam skepsis. Jonny Warg som driver Barlingbo Bryggeri på Stafva gård, är hoppfull medan vinodlaren Lauri Pappinen i Hablingbo på södra Gotland säger till Gotlands Tidningar att han vill vänta lite med att jubla. Han tror mest att förslaget är ett utspel för att locka väljare och stärka det sargade Centerpartiet inför valet.

Och det är ju lätt att anta att så är fallet. Därför är det inte så välbetänkt att företrädare för regeringen inte är informerade och med på tåget utan ger motstridande besked i medier vilket skapar förvirring och minskar tilltron till själva sakfrågan.

Motståndet mot gårdsförsäljningen grundas framför allt på en oro att det hotar alkoholmonopolet. Men i Finland har man gårdsförsäljning parallellt med monopol och Nordlings utredning visar också att det går. Om man vill.

För att ge försöket en ärlig chans är det därför bra med avgränsade och tydliga försöksområden. Varje litet steg som gör att företag på landsbygden kan stärkas bör uppmuntras. Det skulle inte behövas akut kris för ett parti för att få saker att hända på den fronten. Och hur ärligt är försöket om inte alla ministrar ens är informerade?

Det finns också andra centerförslag som man kanske hellre skulle sett förverkligas om man fått välja. Inte minst att ta bort sjuklöneansvaret för småföretagen, en åtgärd som skulle stärka inte bara landsbygden utan hela landet.

Så än så länge gör nog svenska bryggerier och vinodlare klokt i att förhålla sig till löftet om gårdsförsäljning lite som Lauri Pappinen i Hablingbo, det vill säga avvaktande tills man ser vad som faktiskt blir verklighet.