Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helios - kungen i hagen

Han är inte bara stor - han är störst. Tjuren Helios, 1500 kilo tung, är på betäckningsuppdrag i Myckelåsen.

Bäva månde de andra tjurarna när Helios visar sig. Han syns tydligt ute på den för dagen soldränkta hagen i Myckelåsen. Han väger nu kring 1500 kilo, och då har han ändå gått ner i vikt i sommar. Helios toppnotering ligger på 1600 kilo, men sommarens njutningar har inneburit att han tappat några kilon.

Helios är en Simmentaltjur som är van vid de "finare salongerna". Han har exempelvis tjänat som avelsoxe på kungens gods Stenhammar utanför Flen i Södermanland. Där låg han mest på ströbädd omgiven av brunstiga kossor, men i Myckelåsen har han fått ligga i lite mer både vad gäller mat och älskog.

I dessa sammanhang är Helios något av en rikskändis. Nämner man namnet Helios så nickar de flesta i branschen igenkännande. Han är berest har flera utmärkelser från olika mässor, bland annat utsedd till Best i Show på Elmiamässan.

– Han är omtyckt och uppskattad här i hagen. Nu har vi fått äran att ha honom hos oss till låns över sommaren, säger Mikael Eriksson som tillsammans med Patrik Agerberg driver lantbruket Fjöset med drygt 350 köttdjur på gården.

Helios syns, om man säger så. Huvudet är gigantiskt, han är högre än alla andra. Men är man stor måste man vara snäll, och det är Helios.

– Han är lugn. Han gör inte så många knop om han inte behöver. Han ligger mest och när han känner att det är något på gång går han dit och gör jobbet. Han är träffsäker och erfaren, berömmer Mikael.

Helios känner av när en ko brunstar och så känner han av rätt tidpunkt och sen kliver han på när det behövs.

Trots sin vikt är han inte får tung för kossor som är betydligt mindre och smäckrare. Helios har bra bakben som tar mycket av tyngden då han ska till.

– Helios lever i sin härliga värld, han vet att han är stor och ser ingen konkurrens från andra i hagen. Han har ett 30-tal damer han ska uppvakta här i sommar, säger Patrik Agerberg som inte nog kan berömma den tio år gamla Helios som fortfarande är i toppform. De flesta avelstjurar brukar annars gå i pension kring 10-12 års ålder.

Alla djuren i hagen, gammal som ung, är mycket lugna och sällskapliga. Så fort vi kliver in i hagen blir vi omringade av flera ton Simmentaldjur. Men ingen kivas, ingen bråkar, alla verkar vara tillfreds med livet.

Och mitt i allt går Helios och vädrar efter kor i brunst.