Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hellas" rev ut det mesta och skapade ett hem med bistrokänsla på Alnö – lånade ut köket till Kalla

När Peter ”Hellas” Hällström skulle renovera sitt nyköpta hus hämtade han inspiration från restaurangen Apa i Sundsvall. Resultatet – ett varmt och ombonat hem med hemtrevlig bistrokänsla.
– Det var väldigt mycket bastukänsla här när vi köpte huset, allt var furu, säger han.

TV: Titta in hos "Hellas" där de kaklade väggarna skapar en cool atmosfär.

Peter Hällström såg potentialen i villan på Alnö i Sundsvall men hustrun Erika Hällström var till en början inte lika övertygad.

– Hon sa ”aldrig i livet”. Huset såg ut som en enda stor bastu, med furu på tak och väggar. Jag visste att man kunde riva alla väggar och göra en öppen planlösning för att kunna få det precis som vi ville ha det.

De köpte huset och Peter fick fria händer att bestämma stilen. Under två månader revs det mesta av huset ut. Peter är uppväxt i området och under den perioden bodde familjen i hans gamla pojkrum. Då var Erika höggravid med Nils i magen och dottern Allie var tre år.

– Jag har alltid velat komma tillbaka till Alnö. Jag trivs här, det är nära till allt – till barnvakterna också, säger Peter och skrattar.

Enplansvillan har nu fått en öppen planlösning med ett rymligt kök som hänger ihop med matsal och vardagsrum. Den kaklade väggen i köket sträcker vidare ut längs med matsalen och ger karaktär till hela rummet. Peter har hämtat mycket av inspirationen från restaurang Apa i Sundsvall. Restaurangkänslan är påtaglig liksom den hemtrevliga och personlig känslan.

– Det är lite bistrokänsla här med både mjukt och varmt, blandat med gammalt och nytt.

På väggen sitter färgstark konst. Flera Sundsvallskonstnärer är representerade, bland annat Christian Beijer och Alnökonstnären Anna Kollberg. En ljusslinga ramar in platsen. Peter har ett stort inredningsintresse och mixar gärna den industriella stilen med gamla möbler. I hemmet finns flera Blocket-fynd.  

– Köksbordet är vårt bästa fynd, det är jag verkligen nöjd med. Det har en iläggsskiva och går att göra större när det behövs, säger Peter.

Köket var en viktig prioritering för Peter som gillar att laga mat. Skåpen är vita och högblanka och bänkskivorna är svarta. Köksredskapen hänger väl synliga på väggarna och det finns gott om arbetsytor. De gröna glaslamporna sprider en mysig och ombonad känsla och på golvet framför spisen ligger en orientalisk matta som knyter ihop känslan med de övriga ytorna i rummet.

– Jag ville ha stora ytor att jobba på och en köksbar där vännerna kan sitta och ta ett glas vin medan jag lagar mat.

För några veckor sedan lånade Familjen Hällström ut sitt kök till ingen mindre än Charlotte Kalla. Ett produktionsbolag kontaktade en vän till familjen som i sin tur tipsade om familjens snygga kök. 

– Vi lånade ut huset en dag och vi var inte med under inspelningen. Det var Charlotte Kalla som fotograferades för företaget Vegme som hon är ambassadör för. Vi tyckte att det var en rolig grej så givetvis ville vi hjälpa till, säger Peter.

Sofforna i vardagsrummet går i blå toner och en modern soffa har fått sällskap av en pampig rokokosoffa som även den har fyndats på Blocket.

– Vi tyckte att den passade bra in här, säger Peter.  

Stilen har fått växa fram under de två år som familjen bott i huset.

– Vi har inte stressat fram inköp, det är egentligen nu efter två år som vi är klara och känner oss färdiga med de här ytorna. Gardinerna kom upp för en vecka sedan och det blev bra.

Gröna växter ger liv till huset och bröllopspresenten – ett älghorn – har fått sällskap av en bild på Mona Lisa, en guldspegel och annan konst. Belysning är viktigt för Peter och ljusslingorna återkommer på flera ställen i huset.

I kaminen sprakar en brasa.

– Vi installerade den nyligen men så lyckades jag sätta en ljusstake där och ljuset smälte och missfärgade halva kaminen, säger Peter.

En bred korridor leder till familjens sovrum.

– Här bor lill-terror och stor-terror, barnens rum är fortfarande under utveckling, säger Peter.

Parets sovrum har nyligen blivit färdigt. När Erika var bortrest passade Peter på att fixa. De vita väggarna blev mörkblåa.

– Jag är en rätt impulsiv och en rastlös själ, jag kan inte få en idé och bara låta den vara, då får jag knoster.

Känslan i sovrummet är mjuk och ombonad och de ljusa trämöblerna blir en fin kontrast mot de mörka väggarna. På sovrumsväggen hänger bilder från parets bröllop. För ett år sedan fick Erika sitt livs överraskning – när Peter lurade med henne på en resa till Fjällnäs.  

– Hon trodde att det var en 30-årsresa eller något. Men jag hade bjudit med tio av våra bästa vänner som fick gömma sig på hotellet medan jag gick och friade till Erika på en brygga. Hon sa ja och sen när vi kom tillbaka till hotellet mötte de upp oss – och sedan blev det bröllop, säger Peter och ler.

 FLER "HEMMA HOS":

Hemma hos Alf Persson har alla väggar en historia

Följ med in i kändismediet Terry Evans hus

Vildmark, skånsk bondtradition och hav hemma hos Marie och Geir i Vålådalen

Middag med barndomsvännen ledde till husköp för Bobo och Maria: "allt vi letade efter fanns här"

BILDEXTRA: