Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellgrens åttonde premiär med Jämtland

Han kom till länet som en grön tonåring.

Nu gör han sin åttonde säsong i Jämtlandslinnet.

– Vi ska försöka göra det mycket bättre än i fjol, säger Stefan Hellgren.

Luleåsonen har varit med om både toppar och dalar sedan han kom till Jämtland hösten 2006.

Han har växt in som kapten och lagets ledande försvarare – men de sportsliga framgångarna har det varit si och så med för den nu 27-årige guarden.

– Varje år hoppas man alltid på att kunna spela lite bättre och gå lite längre. Det kan inte bli så mycket sämre än förra året, säger Stefan Hellgren, och blickar tillbaka på en jobbig senaste säsong.

– Vi bytte coach flera gånger, bytte point guard flera gånger, bytte amerikan och fick besvärliga skador ... det är sådant som händer och förhoppningsvis blir vi förskonade från avhopp och skador i år.

In kommer nya, fräscha och inte minst ungdomliga namn. Jämtland värvade amerikanerna Brandon Peterson och Eric Mosley direkt från college, för att bli ledande spelare på viktiga positionerna center samt point guard.

De är båda blott 22 år när säsongen börjar. Samtidigt har Jämtland ändrat upplägg och tagit hit importspelarna medvetet tidigare under försäsongen

En ändring som Stefan Hellgren gillar skarpt.

– Ända sedan jag kom hit har vi haft dåliga seriepremiärer. Sedan jag kom har vi bara vunnit en premiär och det var i fjol (Nässjö hemma). Det kan nog ha att göra med att vi tagit hit våra spelare väldigt sent och fått många träningstimmar att ta igen. När man dessutom börjar förlora blir det uppförsbacke direkt.

– Eric och Brandon har tagit framsteg hela tiden sedan de kom hit. Brandon snittade 20 poäng och 10 returer under träningsturneringen i Luleå. De kommer att bli en tillgång för oss, säger Stefan Hellgren.

Och så har ni fått en gammal Sundsvallskille som ny coach?

– Ja, vi får se vad han kan bidra med, haha!

Coach Pontus Frivold är riktigt laddad inför premiären. Att den sker på bortaplan, i basketfästet Luleå där en ny hall ska invigas, bekommer honom inte.

– Jag förmodar att det blir fullsatt och det kommer att bli häftigt. Vi var där uppe förra helgen och vet hur det ser ut, vet hur det är att spela i hallen redan. På försäsongen har vi inte mött något lag inför storpublik, men jag känner mig ändå trygg. Det ska bli riktigt härligt att komma i gång, säger Pontus Frivold.

Matchguide

LF Basket–Jämtland Basket

Luleå Energi Arena, fredag 19.04

Lagen

LF

Adam Rönnqvist g, 181

Cliff Colemang, 182

Brian Curryg, 185

Brandon Bartong, 193

Christopher Ryang, 196

Niklas Larssonf, 198

Tim Whitworthf, 198

Tim Kearneyf, 200

Samir Alif, 200

Arvid Isakssonc, 202

Danilo Sibalicf, 204

Logan Stutzf, 205

Johan Åkessonc, 210

Coach: Fredrik Joulamo

Jämtland

Eric Mosleyg, 178

Jimmy Widellg, 184

Stefan Hellgreng, 188

Adama Darboeg, 190

Mikael Jönssonf, 193

Andreas Karlssonf, 200

Luka Maroltf, 201

Egal Salemanf, 202

Brandon Petersenc, 204

Omar Zaghdanec, 204

Coach: Pontus Frivold

Läget:

LF: Inviger nyrenoverade hallen Luleå Energi Arena, tidigare Pontushallen, och gäller som klara favoriter. Slog Jämtland med 92–85 i helgens träningsturnering och saknade då nyckelforwarden Logan Stutz, samt Jämtlandsbekante skytten Tim Whitworth.

Jämtland: Åker till match med tio spelare. Skadade Johan Rönström lämnas hemma, liksom trion Samuel Mukooza, Max Tandberg och Stefan Zivkovic. Gemensam nämnare för trion är att de ännu är utan kontrakt för säsongen. Jämtland jobbar med att hitta lösningar för alla tre, och det kan bli aktuellt att de deltar i matcher utan kontrakt under hösten.

Kommande matcher:

I morgon: Södertälje–Sundsvall. Söndag: Nässjö–Norrköping. Tisdag: Norrköping–LF, Jämtland–Borås, Örebro–Uppsala, Solna–Södertälje, Sundsvall–Nässjö.