Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellner blickar mot OS

Skid-VM är avverkat. Femteplatsen i sprint blev den bästa placeringen för Marcus Hellner. Han hoppas på mer i OS nästa år.
Grenarna i Vancouver passar Hellner mycket bättre – och Sverige.

Stilarna skiftar i åtta av de tolv längdskiddisciplinerna mellan mästerskapen. I Vancouver körs 10 och 15 kilometer i fristil, tre- och femmilarna blir klassiska, och även i individuell sprint och sprintstafett skiftar stilarna.

En förändring som framför allt bör passa Marcus Hellner och Charlotte Kalla. Båda har de korta fristilssträckorna som sina favoritdistanser.

– Jag har sett fram mot OS i Vancouver i flera år. Redan när Salt Lake City hade OS 2002 kollade jag hur det skulle bli med grenarna i Vancouver, säger Marcus Hellner.

Då var Hellner 15 år. Nästa vinter ska han vara redo för en mästerskapsmedalj. Hellner växer allt mer ut till ett landslagsankare och har varje år tagit steg mot den absoluta världstoppen. Första världscupsegern hemma i Gällivare i november kom på just 15 kilometer fristil.

– Nästa år går 15 kilometer i OS i fristil och det är den distans jag gillar allra mest, säger han.

Kalla har i alla fall på papperet fördel av programmet i nästa skidmästerskap. Damernas korta distans, 10 kilometer, går också i fristil, Kallas favoritdistans.

– För unga åkare som Marcus och Charlotte är i alla fall OS-programmet bättre än det vi haft i VM nu, säger förbundskapten Joakim Abrahamsson.

– Även den individuella sprinten bör bli bättre för oss. Den går i klassisk stil och då blir Lina Andersson och Anna Olsson att räkna med på ett helt annat sätt.

Det var ju i den klassiska sprintstafetten som paret Lina Andersson/Anna Olsson (då Dahlberg) ändade en mångårig guldtorka i olympiska vinterspel för Sverige, då de tog OS-guld strax före Björn Lind och Thobias Fredriksson en gyllene OS-dag i februari 2006.

svenska sprintstjärna på herrsidan, Emil Jönsson, lider inte heller av en klassisk OS-sprint.

– Jag skulle säga att han till och med är aningen vassare i klassiskt än i fristil, säger Abrahamsson.

Det var just i de olympiska klassiska spåren som Emil Jönsson i januari tog sin senaste världscupseger.

Marcus Hellner har ännu inte varit i Vancouver. Men den skadan ska repareras.

– Jag ska åka till Vancouver i vår och kolla in OS-banorna, säger han. Vad jag har hört är det bra banor.