Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellners silver lika stort som guld

Marcus Hellner erövrade Sveriges andra OS-medalj. Åsarnas Lars Nelson blev 10:a.

För fyra år sedan missade Marcus Hellner OS-medalj på sin favoritdistans, men tog revansch med guld i skiathlon.

I Sotji tog Marcus Hellner det säkra före det osäkra och tog en OS-medalj direkt – i skiathlon.

– Jag har lyckats med mitt stora mål, sade en lycklig Hellner efter sin silverfärd.

Marcus Hellner gjorde som Charlotte Kalla, satte in rycket i den sista, sugande backen. Och liksom i damernas skiathlon var det en åkare som förmådde svara på den svenska attacken. Dario Cologna visade med eftertryck att han är tillbaka från sin fotskada och kopplade guldgreppet när han var först upp på krönet ovanför stadion.

Det förtog inte Marcus Hellners glädje.

– Det här var mitt stora mål och det känns grymt skönt att kunna ta medalj med tanke på det som har varit, sade han.

– I OS 2010 kanske jag inte riktigt förstod hur bra det var och hur glad man ska vara. Jag förstår jag det mer nu när jag har mer år, träning och mästerskap bakom mig. Det här är minst lika stort, att kunna få till det och lyckas.

Hellners färd mot OS har inte varit spikrak. Luftrörsproblemen i december satte sina spår. Tvivlen kom, men med sina SM-guld i Umeå och tredjeplatsen på 15 kilometer klassiskt i OS-genrepet i Toblach kom beskeden som förebådade vad som skulle ske i OS-premiären.

Drivkraften har dock varit stark. Ända sedan det medaljlösa världsmästerskapet för ett år sedan.

– Jag insåg att det betyder väldigt mycket för mig att få lyckas. Jag lägger ner mycket tid på skidåkning och vill ju ha bra resultat. Det är anledningen till att jag håller på med det här.

– Jag vill känna att jag är i bra form, det är en stor tillfredsställelse i det, i fjol hade jag inte det.

Formen kan ingen tvivla på längre. Under ett väl disponerat lopp såg Hellner till att hålla sig långt fram hela tiden. Efter de klassiska 15 kilometerna hade 17 åkare en liten lucka, bland dem alla fyra svenskarna, och i fristilen var Hellner hela tiden med på noterna.

– Härligt att kunna åka taktiskt och inte bara slita för att hänga med, sade Hellner. Jag har väldigt fin form och kände tidigt att jag var pigg. Det kändes som om alla inväntade den sista backen och det var väl min taktik också.

– Jag gjorde vad jag kunde i backen, mest för att hålla position inför målgången. Dario gick förbi och jag var rejält stum på toppen, men på upploppet var jag pigg igen och då förstod jag att det var klart. Jag kände att bara jag håller ihop det här så är det medalj.

Med målet avklarat ser Hellner fram mot resten av OS med tillförsikt. Redan på tisdag väntar sprinten i fristil.

– Det är en helt annan grej, kan gå hur som helst. Mitt dilemma är väl att gå vidare från prologen.

– Jag är mest taggad på 15 klassiskt om jag ska vara ärlig. När man har bra form är det sjukt kul att åka skidor. Angenäm känsla, avslappnad och samtidigt taggad.

Läser du ÖP via vår app? Då hittar du tv-programmen i tv-avdelningen i appen. I fältet högst upp väljer du ÖP-TV och klickar dig sedan vidare in på sport-kategorin.