Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellre en bra skola än tio dåliga

Annons

Öppet brev till Bergs kommunpolitiker

Jag kan inte tiga längre. Det är ju våra barn det handlar om, det är ju deras framtid ni bestämmer i dag. Det är inte den lättaste uppgift ni har framför er, särskilt i dagens svåra tider. Det förväntas av er att de beslut ni bestämmer er för ska hålla länge.

Det viktiga är att ni måste vara långsiktiga. Det räcker inte att ha ett plan två–tre år framåt. Vad kommer att hända sedan?

Just så behandlas skolfrågorna, kortsiktigt, tycker jag.

Man behöver varken vara politiker eller ekonom för att se att de planeringar och besparingar runt skolfrågorna aldrig kommer att hålla i längden. Det finns inga pengar för det! Ändå låter ni alla byskolorna vara kvar.

Ni kan inte behålla byskolorna på ena håll samtidigt som ni kör besparingar på andra håll. Man kan inte driva gamla små skolor bara för få elever när man dessutom vet redan idag att barn i kommunen kommer att minska. Så bra har vi inte det i Sverige, och absolut inte i Bergs Kommun.

Ett av argumenten är att låta Skålans skola vara kvar för den unika undervisningen i samiska. Javisst, jag håller med, absolut. Men varför inte flytta den undervisning till en större skola som Svenstaviks skola, så fler elever kan ha tillgång och möjlighet till denna kultur.

Andra argument för att byskolor skall vara kvar är avstånd och långa resor till skola. Men vad kan ni säga till barn i Gillhov, Dödre, Sandnäset som har pendlat till Svenstaviks skola sedan 70-talet.

Ni har redan satt igång besparingar. Stopp för inköp av skolmaterial, stopp för inköp av varor till slöjd- och hemkunskapsundervisning. Lycka till med den teoretiska undervisningen.

Man måste inse att även personalneddragningar kan vara nästa drag. Nedskärningar lämnade inte kvar Kulturskolan. En verksamhet som är omtyckt av både barn och föräldrar, en verksamhet som väcker tidiga intressen för musik, teater, konst och skapandet hos våra barn.

Jag, som de flesta i kommunen önskar inget annat åt sina barn än att deras barn kan fortsätta gå i en bra kommunal skola, inte privat/fri ny etablerat skola. Jag vet att många barn som går i mindre skolor vill hellre gå i Svenstaviks skola. Varför frågar ingen dem?

Det räcker med dåliga beslut i vår kommun. Förändra den onda cirkeln som verkar hänga över kommunen. Gör något bra för våra barn istället.

Hellre en bra skola än tio dåliga!

 

En orolig och besviken förälder som vägrar skjutsa sitt barn till byskola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel