Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre kultur än båtresa

/

Tillväxten borde skilja på kvalitet och kvantitet, menar eu-politikern
Anders Wijkman (kd).
- Man kan köpa kultur i stället för en resa med båt som gör av med 50 liter diesel i timmen, säger han.

Annons


EU-parlamentarikern Anders Wijkman (kd) är aktuell med en ny bok om klimatet. 
Europaparlamentarikern Anders Wijkman är aktuell med en debattbok från stiftelsen Tällberg Foundation. Boken "Grasping the climate crisis" lanseras lagom till FN:s pågående klimatmöte i polska Poznan. Där ska ramarna bestämmas inför processen fram till de nya Kyotoförhandlingarna i Köpenhamn om exakt ett år.

• Samtidigt väntas den svenska regeringens klimatproposition om några veckor och Anders Wijkman ingick i klimatberedningen vars förslag ligger till grund för propositionen. Vad av allt detta är viktigast?
- Allt. Det hänger ihop. Det är viktigt att man kan komma överens i Poznan så att det kan bli ett avtal i Köpenhamn som räcker någon vart. Samtidigt visar propositionen vad Sverige är beredd att göra på hemmaplan.
• Kyotoavtalet tecknades 1997 och trädde i kraft 2005. Vilka förändringar vill du se inför Köpenhamn?

- De totala utsläppen av växthusgaser har ökat med 35 procent sedan Kyotoavtalet tecknades. Japan ligger över sina gränser, Kanada också. USA som släpper ut en fjärdedel av alla utsläpp är
inte ens med och har inga begränsningar. Avtalet är tandlöst och det viktigaste är att förhandlarna inför Köpenhamn förstår att den kunskap vi nu baserar förhandlingarna på redan är gammal. Det har hänt så mycket på senare år som visar att klimatförändringarna går mycket snabbare än IPCC
visade i sin rapport 2007. Smältningen av sommarisen i Arktis och upptiningen av permafrosten till exempel.

• Med tanke på klimathotet, tycker du att det är skönt att det är finanskris?
- Nej, negativ tillväxt fungerar inte, då rasar allt. Men problemet är att det inte finns någon skillnad på kvantitativ och kvalitativ tillväxt. Renoverar man sitt hus så att det blir mer energisnålt är det ju en kvalitativ tillväxt. Tyvärr har inget av partierna någon förståelse för att det behövs ett nytt tankesätt. De tänker bara "ökad tillväxt" och det är det vi betalar räkningen för nu. Därför har vi en dubbel kris.

• I boken föreslår du och dina medförfattare att industriländerna minskar sina utsläpp av växthusgaser med 70 procent till 2020. Klimatberedningen kunde inte enas om ett 40-procentigt mål. Vad regeringen bestämmer sig för är den stora frågan, varför är det så viktigt med procentsatser?
- Det är det enda som tvingar fram åtgärder.
• Vad av det klimatberedningen föreslog vill du ska finnas med i klimatpropositionen?

- Att Sverige ska minska sina utsläpp med runt 40 procent till 2020 och att vi är bredda att hjälpa u-länderna till anpassningar på grund av klimatförändringarna.

Mer läsning

Annons