Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hellre rödvin än blod"

– Merparten av de svenska deckare som säljs är förfärliga, bara övergrepp och blod och ruskigheter. Jag förstår inte vad folk finner för nöje i att läsa om sådant!

Det säger 80-årige författaren, diplomaten mm Jan Mårtensson, med 45 deckare och 20-talet kulturhistoriska verk på sitt samvete.

Ikväll håller han föredrag om sitt författarskap i Wargentinsskolans aula.

Nästan alla hans deckare handlar om diplomaten Homan, som sedan 20-talet år har ett eget litterärt sällskap uppkallat efter sig.

– Jag har givetvis drag av Homan. Rättare sagt får han göra saker som jag inte gör, dricker lite fler Martinis och dras ini fler farligheter.

Du lever ut dina fantasier som Homan?

– Haha, ja kanske så.

Men fungerar inte de våldsamma deckarna också som ofarlig utlevelse, man kan läsa om ruskigheter och sedan känna sig trygg i sin egen mer odramatiska vardag?

– Jo, men vad är det i så fall för fantasier människor går omkring med? Jag blir lite förskräckt. Homan är nöjd med att dricka goda viner och laga god mat. Det är jag också. Jag föredrar rödvin framför blod.

Finns det någon samtida deckare du gillar?

– Njae, jag hinner inte läsa så många, men det jag läst tilltalar mig inte. Stig Larsson, exempelvis.

Du föredrar Simenons böcker om Maigret?

– Absolut, det är kvalitet och ytterst lite blod.

Jan Mårtensson har en smått osannolik karriär som diplomat, där han upplevt statskupper i Brasilien på 60-talet, var generalsekreterare för FN:s miljökonferens i Stockholm 1972, kungens talskrivare och handsekreterare 1975-79 samt biträdande generalsekreterare i FN direkt därefter.

Road av allt från antikviteter till historiska personer. Senast i våras gav han ut en bok om den unga adelsfröken Linde Klinckowström, gift von Rosen, som 1926 ensam red ut i Europa där hon träffade Picasso, Modigliani och Hemingway.

– Också i mina deckare väljer jag oftast ett tema. Strängt taget skriver jag alltid om kulturhistoria, en del böcker med mord i och andra utan...

Denna vecka lägger den flitige författaren sista handen vid nästa års Homan-deckare och i förbifarten avslöjar han vem som är mördaren i den boken:

– Intrigen är inte det avgörande, jag är i första hand intresserad av miljöerna och kringhistorierna. Där kan man få göra en del och research och det är kul.

Arrangör i kväll är de nio medlemmarna i KFIS (Kulturföreningar i samverkan)

Onsdag 13 november 18.30 Wargentinsskolans aula.