Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helmer Larsson

Vår älskade far, Helmer Larsson, har stilla och rofyllt somnat in i en ålder av 94 år.

Han föddes 1920 i Handlarns i Nordsjö, Järvsö där hans far drev lanthandel. Redan i tvåårsåldern blev han moderlös men växte sedan upp i en syskonskara av sju barn. Efter en rätt förvildad barndom som hellre tillbringades ute på sjön upptagen med fiske än att passa måltider lärde han sig efter skolan till cykelreparatör i Järvsö. Han fick ett stort intresse för bilar, ett intresse som snart tog över det mesta i hans liv.

Bilarna fick dock konkurrens när han träffade Karin Borg från Stene i Järvsö och 1944 gifte de sig i Järvsö kyrka.

Intresset och utbildningen utökades till flygplan och så småningom gick flytten till Frösön där Helmer 1941 hade antagits vid Kungliga Jämtlands Flygflottilj, F 4 som flygplanmontör. 1945 anställdes han som flygplanmontör i 1:a divisionen. Nu var lönen 325 kronor i månaden, och det var lämpligt att sätta bo och skaffa familj!

Tre barn föddes och Helmer blev trogen Frösön och flygflottiljen i hela sitt yrkesverksamma liv. Arbetsuppgifterna varierade under åren, och efter Arméns motorskola inkluderades bilverkstan som verkstadsförman med olika militära fordon som traktorer, lastbilar, terrängfordon och bandvagnar. Många är de värnpliktiga som tagit trafikkort under Helmers uppsikt. Han fick också erfarenhet från räddnings- och bärgningstjänsten samt underhåll och skötsel av flygbanorna.

För sina räddnings- och röjningsinsatser erhöll han Kungliga Vasamedaljen.

En kort tid under 1960-talet reste Helmer land och rike runt med Filmbussen och gjorde propaganda för flygvapnet. Nu med graden 1:e flygtekniker. Han hade många gånger tjänstgöring på flygets baser i fjällvärlden och i Västernorrland.

På fritiden fiskade han flitigt i fjällbäckar och plockade hjortron till hushållet. Vi barn som växte upp med gott om denna i dag lyxkonsumtion, suckade ofta "inte röding nu igen…!"

Helmer kunde man ofta finna i garaget, under en motorhuv där han plockade isär och satte ihop bilmotorer på löpande band. Uppskattat, inte minst bland vänner och bekanta som behövde en hjälpande hand med sina bilar.

När mor och far byggde sommarstugan vid sjön Noren i Rissna kom ett nytt fritidsintresse i byggandet. Vi i familjen har tacksamt fått Helmers hjälp vid alla våra husprojekt i Söderhamn, Milsjön, Fränsta, Näcksta och Torvalla. Han var alltid redo att ställa upp för barn och barnbarn, där han lika gärna var barnvakt och fiskekompis.

Helmer var en älskad far, farfar, morfar, morfarsfar och farfarsfar som lämnat oss i stor saknad men i stor tacksamhet. Sitt sista år tillbringade han i äldreboendet Skogsbruksvägen 131, Torvalla där han gärna tog långa promenader i den vackra naturen. Mor Karin avled 2013 och vi är tacksamma för att mor och far fick ett långt liv tillsammans. Vår tacksamhet går också till vänner, grannar och personalen vid äldreboendet för allt som de har betytt för våra föräldrar.

Gunilla, Odd och Yvonne