Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helnöjt i Östersund efter drömresa till Spanien

Östersund Baskets resa till Spanien blev som väntat en drömresa. Frånsett stölden i början på veckan.
– Det gjorde inte så mycket med tanke på den härliga, 30-gradiga, värmen, menar Dennis Cooper.

Cooper, som är damcoach för andra året i rad, var en av totalt cirka 60 personer i Östersundstruppen. Förutom cirka 40 ungdoms- och juniorspelare, fanns det även med ett 20-tal coacher och styrelsemedlemmar.

– Sammantaget fick vi ut precis det vi hade förutsatt oss. Eleverna från basketgym fick internationella erfarenheter, kontakter skapades för framtida samarbeten, vi coacher fick möjlighet att förkovra oss och styrelsemedlemmarna fick tid att arbeta med organisationen,

Platsen för lägret var Blanes, en timme norr om Barcelona. Syftet med satsningen är att varje år få en internationell prägel för eleverna på basketgym. Men även att utveckla klubben.

– Vi vill också skapa ett internationellt kontaktnät för framtida samarbeten.

I fjol var det Slovenien och i år blev det FC Barcelona och CB Blanes. De två klubbarna ställde upp på ett mycket fint sätt och Östersundstruppen kände sig verkligen välkomna.

– Det var en upplevelse att få se hur Barcelona organiserar sina spelares vardag och liv. En ledare från deras organisation berättade för oss hur de ser på spelarutveckling och vad de lägger fokus på i deras utbildning. Deras jobb är att producera spelare till Barcelonas ACB-lag och de var väldigt stolta över att få lämna över två svenskar till laget, Ludde Håkansson (i fjol) och Marcus Eriksson, precis när vi var där.

Förutom matcher och träningar fick Östersund även uppleva herrarnas VM-slutspel som pågick under veckan.

– Vi såg två av kvartsfinalerna, Turkiet-Litauen och USA-Slovenien. Under Turkiet-Litauen satt vi mitt i den baltiska klacken och i matchen mellan USA-Slovenien var det de slovenska ramsorna som klingade i våra öron.

En av höjdpunkterna på resan var matchen mellan Barcelona och Östersund på pojksidan. Spanjorerna vann, men jämtarna stred tappert och imponerade med att vara lika bra i teknik och spelförståelse.

– Barcelona har hela Europa som upptagningsområde så det var inte är så konstigt att de vann. Men det var härligt att höra våra killars interna diskussion efter matchen där de insåg att deras egen nivå inte låg så långt efter den absoluta eliten, berättar Cooper.

Är det något mer du vill säga?

– Ja, att Barcelonas mottagande var fantastiskt och att vi fick en inbjudan att komma ner flera gånger. CB Blanes inbjöd oss till en påskturnering för Easy Basket-lag. Coacherna Pecka Johansson och Mats Lundqvist ska känna sig stolta både över sina spelare och sitt eget arbete de lagt ner på deras utveckling.