Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hembrännare hade många bortförklaringar

Hembränd sprit, kol, jäst, dunkar och en hembränningsapparat fanns hos en 56-årig man i Bergs kommun. Mannen nekade till brott, men tingsrätten finner inget annat än att mannen är skyldig.

Annons

Den 56-årige mannen hade förklaringar till allt. Dunken med 1,5 liter hembränt hade han köpt för flera år sedan tillsammans med några kompisar. Kolet och jästen hade han köpt åt en kompis.

Sockret och jästen hade för att göra vin, inte sprit.

Hembränningsapparaten som fanns hemma hos honom fungerade inte och den kom från en granne som hade flyttat. Han hade blivit nyfiken på apparaten när han sett den hos en granne. Nu hade han bara inte hunnit åka till soptippen med den.

De hopsvetsade hinkarna skulle han sätta vin i.

Ingen av sakerna var till för att tillverka sprit i, förklarade mannen vid rättegången.

Tingsrätten i Östersund tror inte på mannen. Även om hembränningsapparaten inte fungerar är den olaglig att inneha och de andra föremålen var uppenbarligen till för sprittillverkning.

Mannen döms för brott mot alkohollagen och olovlig befattning med sprit. Han ska betala 40 dagsböter à 190 kronor, totalt alltså 7 600 kronor, plus 500 kronor till en brottsofferfond.