Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hembränningen återkommer – av samma skäl som den försvann

Absolut! Jag tror att hembränningens återkomst står strax framför oss, och av precis samma anledningar som i dag gjort den ovanlig.

För några år sedan skrev Dagens Nyheter om att hembränningen är på utdöende och strax efter nyår i år berättade Värmlands Folkblad att polisanmälda hembrännare i dag i princip är nere på noll. För 20 år sedan låg den siffran på 1 700 anmälda personer. Allt uppges vara siffror från Brottförebyggande rådet.

Jag är själv uppväxt i en miljö där hembränning var en del av vardagen. Jag såg under tonåren nästan fler modeller av hembrännare än av mopeder. Givetvis påverkade detta även min egen alkoholdebut – som kunde varit bättre, kommit senare och varit mer kontrollerad.

Jag har haft turen att mitt begär efter alkohol alltid varit begränsat. Men jag tycker fortfarande att en god drink, eller ett glas whisky eller rom, kan vara oslagbart i vissa lägen.

Efter Sveriges inträde i EU öppnades gränserna på ett nytt sätt, och den fabrikstillverkade spriten blev mer lättillgänglig och i viss mån billigare. Många insåg nog också det faktum att den hembrända sörjan – som i de allra flesta fall inte var något mer än ett alkoholstarkt hastverk – mest smakade skit, men hade en berusande effekt.

Ibland försökte man sminka över det hela med essenser, som i en handvändning skulle ge den egna spriten en finare framtoning. Men man kan förgylla en bajskorv hur mycket som helst – den fortsätter alltjämt att vara just skit.

Tidevarv komma och tidevarv gå.

00-talet innebar en slags matrenässans då många kylskåp begåvades med surdegar som bubblar, grönsaker surnar och korvsmetar som mognar. Bland så kallade foodies, matintresserade hipsters och ”vanligt folk” har en medvetenhet kring matproduktion väckts till liv, med en önskan att göra och äta mat som innan den blev en industri.

Här i vår region har i samma anda ett intresse för öltillverkning fått rejält fotfäste, för både eget bruk och i mikrobryggerier på kommersiell nivå. Allt grundar sig i att få lära sig hantverk, och tillverka smakrika produkter från grunden.

Spriten är nästa naturliga steg.

Frösöbaserade vintillverkaren Sav ändrade för en tid sedan sin inriktning. Från sitt mousserande vin började de destillera och – voilà – fick en björkdoftande starksprit.

Intresset för sprit har ökat bland hugade entreprenörer i vårt land. Det senaste decenniet har sett ett flertal etableringar vad gäller såväl whisky- som gin-destillerier.

Nyfikenheten gror kring hur man kan skapa en egen gin, whisky eller rom från grunden. Frågor kring val av råvaror och om långvarig lagringsprocess kittlar.

Men ett hinder finns på vägen – hembränning är förbjudet enligt Alkohollagen (2010:1622), 11 kap. 1§ 1p., 2§, 4§. Även för eget bruk.