Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hembygdsfestival med fler barnvagnar

Allt fler barnvagnar i tåget gladde ordföranden Sten Rentzhog när länets hembygdsföreningar i helgen intog Jamtli vid Heimbygdas årliga festival.

Annons

Över 200 medverkande visade upp föreningarnas verksamheter, allsång och artister som Åsgård band och Folke Lindqvist stod för underhållningen.

En av huvudpunkterna är byggnadsvårdspriset, som i år tilldelas den engagerade Stiftelsen Kyrkkilen, som långsiktigt rustat upp och underhållit Kyrkkilens ödehemman, som ligger ensamt och obebott i skogen vid Bodsjö kyrka i Bräcke kommun.

Senast har man dränerat hela gården, lyft upp bryggstugan, åtgärdat stenfoten och renoverat de flesta rum och fönster samt lagat paneler och farstukvist.

Allt har utförts med känsla för byggnadens karaktär och funktion, även i ladugården och hönshuset och Heimbygda prisar nu stiftelsen för att den med "kontinuerligt gott underhåll har bevarat detta skogshemman intakt till glädje för dagens besökare".

Två hedersomnämnanden gjordes även.

• NB Farm, Trång i Alsen där Jennie och Sofie Nilsson gjort en tillbyggnad som är "välgjord och anpassad till flyglarnas tidigare byggnadsstil".

Flygelbyggnaderna på fastigheten Trång 1:33 har byggts ut för att kunna motsvara dagens krav på permanentboende och Heimbygda konstaterar att byggnaderna inte förvanskats, men att deras karaktär har till stor del kunnat bibehållas till "ett fungerande boende som ändå inte stör gårdsbilden med den påkostade mangårdsbyggnaden och dess flyglar".

• Carina och Carl-Åke Broström i Haxäng, Lockne, Östersunds kommun som "i samband med att en ladugård bortom all räddning skulle ersättas av en större förrådsbyggnad uppvisat en ambitionsnivå långt utöver det vanliga".

• Till 2013 års bästa hembygdsbok utsågs "Oviks- och Myssjöbygden 2012", utgiven av Myssjö-Ovikens hembygdsförening. I motiveringen heter det bland annat att boken har ett "väl varierat innehåll och hög läsvärdhet även utanför en lokal krets".

Heimbygdas hedersnålar för förtjänstfullt arbete går till Carin Carlsson, Aspås, Ove Hemmendorf, Frösön och Carl-Erik Olsson, Oviken.