Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hembygdsförening firade 60 år

År 1954 skänkte familjen Östlund bort det som nu är hembygdsgården i Ytterhogdal. I samma ögonblick startades en hembygdsförening som skulle förvalta gåvan på bästa sätt, i söndags firade föreningen 60-årsjubileum.

Ett stort antal boende i Hogdalsbygden samt hemvändare och andra besökare slöt upp på hembygdsgården Gammelträde när Ytterhogdals hembygdsförening firade 60 år i söndags.

– Våra besökare är stommen i hembygdsföreningens liv. De pengar vi får in behövs för att hålla gården i gott skick, förklarar föreningens ordförande Sven-Gunnar Olsson.

När familjen Östlund skänkte bort gården fanns där två byggnader och sedan dess har gården fyllts på med en rad gamla byggnader som har sin historik i Hogdalsbygden.

– Vi har skrivit ut historiken så det finns att läsa i varje byggnad, förklarar Olsson som kunde se att flera av besökarna gjorde en rundvandring även när det var underhållning från scenen.

Medelåldern på besökarena under jubileumsdagen var relativt hög. Några yngre hade ändå letat sig till Gammelträde. Karolina Bengtsson tyckte att höjdpunkten med besöket var flötgröten som serverades.

– Jag har alltid gillat flötgröt, det är riktigt gott, förklarade hon men möttes av en rynkad näsa från kompisen Minna Grip.

– Kolbullar är mycket godare, påpekade Minna.

Under dagen fick Lucky Gustavsson ta emot ett diplom från Härjedalens kommun då hon har fått svenskt medborgarskap. Utdelare var den lokale kommunpolitikern Leif Nilsson.

– Det passade ju bra att göra det i dag. Normalt gör vi det på nationaldagen men då fanns det inte tid, berättar han.

Lucky var mycket glad över välkomnandet.

– Jag har klätt mig i gult och blått, dagen till ära, förklarade hon.

Det är inte bara som besökare och kunder som hogdalingarna ställer upp för sin hembygdsförening. Under sommaren finns en kaffeservering på Gammelträde och denna drivs enbart på frivilliga insatser.

– Folk bakar själva och skänker kaffebrödet och hittills har vi inte haft något problem att hitta folk som ställer upp och jobbar. Visserligen finns det några luckor kvar i bokningskalendern men jag tror att det löser sig, säger Sven-Gunnar Olsson.