Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemköps kamera olaglig

Datainspektionen har sagt sitt. Kameran som övervakade Hemköps personal var olaglig.

Förra sommaren började Hemköp övervaka sina anställda. Orsaken till övervakningskameran var att företaget haft problem med svinn av bröd i ett gemensamt lunchrum med Jämtbagarn.

Men datainspektionen har nu utrett ärendet och kommit fram till att endast polis får genomföra den här formen av brottsutredande kameraövervakning.

– Det är inte arbetsgivares uppgift att identifiera och lagföra exempelvis förövare av stölder. Däremot kan arbetsgivare med ett tydligt behov och ändamål kameraövervaka och överlämna bildmaterial till polis, säger Lars Söderberg, jurist på Datainspektionen.

På Livsmedelsarbetarförbundet ser man allvarligt på övervakningen.

– Det är helt oacceptabelt att man sätter upp kameror så här, man måste förhandla om det. När man sitter i lunchrummet vistas man på arbetet på obetald tid. Det är som att bli filmad på sin fritid, säger Christer Berggren, ombudsman.