Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemliga planer smiddes i fjällstuga

I snart tio år har Funäsdalens skola haft utbyte med utländska skolor.

Nu tas nästa steg i nytt än så länge hemligt projekt som planerats i en stuga i Bruksvallarna.

– Det är ett sätt även för oss lärare att utvecklas och lära av varandras goda exempel, säger läraren Roger Dols från holländska Roda.

Funäsdalens skola har i flera år via EU-finansierade projekt haft samarbete med skolor i andra EU-länder. Förra vintern var exempelvis elever och lärare från engelska Castle Donington på besök.

– För eleverna på Funäsdalens skola innebär det att de kan delta i utbyte via elevens val, säger NO-läraren Ingvar Björk som håller i den internationella satsningen i Funäsdalen tillsammans med språkläraren Ingrid Lundin.

Nu är det dags för en ny projektansökan. Lärare från Funäsdalens skola och partnerskolor i England, Finland, Frankrike, Holland, Italien, Polen och Sverige träffades under några dagar i Jon Wagenius stuga Fjällbäcken i Bruksvallarna för att "smida" planer inför de kommande åren.

– Ansökan ska vara inne i vår. Svar får vi i augusti, säger Ingrid Lundin.

Internationella utbyten mellan skolor brukar traditionellt handla om språk. Men Funäsdalens utbyte har även inkluderat naturvetenskapliga inslag.

– I vår så kommer vi att ha tema uppfinningar, säger Ingvar Björk.

Då kommer elever och lärare på besök från en internationell skola i Roda, Holland. Roger Dols är lärare där och för honom är självklart Funäsdalen och Bruksvallarna exotiskt.

– Holland är ju väldigt platt. Så det här är väldigt annorlunda. Spännande. Jag har aldrig varit i Skandinavien förut, säger han.

Det kommande projektet är än så länge bara på projektsökningsstadiet och är av stor betydelse för att Funäsdalens skola ska kunna fortsätta med sitt utbyte. Därför är Ingvar Björk lite hemlighetsfull om exakta detaljer.

– Vi vill inte berätta för mycket så här dags. Men jag kan väl säga så mycket som att det ska bli ett utökat utbyte även på lärarnivå. Tidigare har det mest handlat om eleverna, säger han.

I samband med planeringsmötet i Bruksvallarna så kom nyheten om Pisa-rapporten där Sveriges skola får bottenbetyg och Polen hamnade i topp. En het snackis naturligtvis för de planerande lärarna i Bruksvallarna.

– Ett utbyte mellan olika länder gör naturligtvis att man kan lära av varandra. Vad man gör bra i olika länder, säger Roger Dols.

Ingvar Björk låter inte alltför knäckt av den nya larmrapporten.

– Nej. Eleverna på Funäsdalen brukar ju vara bäst eller näst bäst på nationella proven här i länet, säger han.