Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemligt polisregister över kvinnor

Stockholmspolisen har i tio år fört ett hemligt register med integritetskränkande uppgifter om över 2 000 kvinnor som anmält misshandel, rapporterar Sveriges Radio (SR).
En expert menar att registret är olagligt.

Annons

– Det är bakvänt, och dessutom i fullkomlig konflikt med hur lagstiftningen ser ut, säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt, till SR.

Enligt SR:s Ekoredaktion och Studio Ett har registret, helt vid sidan av anmälningssystemet, förts i tio år vid en grupp vid Södertörnspolisen. Där har ett 20-tal poliser bland annat registrerat uppgifter om kvinnornas alkohol- eller drogproblem, psykiska besvär samt även mer eller mindre hemsnickrade omdömen som mytoman, krånglig, svag eller speciell.

Vidare har även uppgifter om kvinnornas barn, syskon, föräldrar, familjeförhållanden och livssituation noterats.

Också Gun Heimer, professor vid Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK), har svårt att förstå syftet:

– Varför fokuserar man inte på förövaren? frågar hon.

"Så kränkande"

Enligt SR liknar registret det tidigare så kritiserade och olagliga resanderegistret.

SR har också låtit flera av de registrerade kvinnorna läsa vilka uppgifter som förts in om dem, och flera uppger att där finns rena felaktigheter.

– Det här är så kränkande som det kan bli, säger en 28-årig kvinna.

Flera poliser som jobbat vid eller lett gruppen, och som enligt SR också fört in uppgifter i registret, nekar till att det finns.

– Nej, jag vet inte vad det skulle vara för något, säger en.

– Det har jag aldrig hört talas om, säger en annan.

Christian Agdur, polismästare i Södertörn, medger dock att ett register finns över kvinnorna "i syfte att kunna skydda dem bättre". Han hävdar också mycket bestämt att tillstånd finns för att få upprätta registret.

"Låter allvarligt"

När SR några dagar efter intervjun lyckas få fram det tillstånd som finns visar det sig att det givits 2005, gick ut 2010 – och gäller uppgifter om gärningsmän, inte anmälare.

På frågan om varför han sagt att tillstånd fanns för registret över kvinnorna svarar då Agdur:

– Det var den informationen jag hade fått.

Frågan om hur han reagerar på att det finns ett icke tillståndsgivet register om kvinnorna besvarar Agdur:

– Det låter allvarligt i mina öron.