Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemlös nekades socialbidrag

Östersunds kommun nekade en 45-årig man ekonomiskt bistånd på grund av att han inte kunde redogöra för var han bodde. Nu ger förvaltningsrätten kommunen bakläxa och kräver att de hjälper mannen.

Annons

Sedan mannen i fråga blev bostadslös för tre år sedan har socialtjänstens handläggare försökt förgäves försökt ta reda på var mannen tillbringar sin dygnsvila.

Enligt direktiven för att få ekonomisk hjälp måste den sökande vara behjälplig när det gäller grundläggande uppgifter som sin person och där ingår bostad. Men mannen, som inte haft någon sådan, har istället stått stället skriven på Östersunds församling med en Poste Restante-adress som innebär att han själv hämtar sina brev på postkontoret.

Men kommunens handläggare nöjde sig inte med så vaga uppgifter utan krävde att få veta exakt var han tillbringade sina nätter. Efter påtryckningar kom mannen till slut in med ett kontrakt som visade att han var inneboende men handläggarna, som inte ansåg inte att det räckte, fick nog och avslog hans ansökan om bistånd för november 2013.

Nu ger Förvaltningsrätten kommunen bakläxa och dömer dem att betala ut de pengar som de drog in. Rätten motiverar sin dom med att uppvisningen av ett hyreskontrakt rimligtvis borde räcka för att klarlägga var man bor.